‘Basın özgür olmak zorunda’

Toptan, ”Dünya Basın Özgürlüğü Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajda, düşünce ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı durumundaki basının demokrasinin vazgeçilmez kurumlarından olduğunu belirtti.

Demokratik toplumlarda basının görevinin, kamu yararını ilgilendiren konularda haber ve bilgi vermek, kamuoyu oluşturmak ve toplumu aydınlatmak olduğunu ifade eden Toptan, şunları kaydetti:

”Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok önemli bir hizmeti yerine getiren basının çalışmalarını yürütürken özgür olması kaçınılmazdır. Sağlıklı ve köklü bir demokrasi için halkın ülkede ve dünyada olup bitenlerden zamanında ve doğru bir şekilde haberdar olabilmesi, her türlü fikrin serbestçe ve açıkça tartışılabilmesi gerekmektedir. Her özgürlüğün kullanımında olduğu gibi basın özgürlüğü de sorumluluk bilinciyle hareket edilmesini gerekli kılmaktadır. Basının kamuoyunun sesi olma görevini başarıyla yerine getirebilmesi için meslek etiğini her şeyin üzerinde tutması, doğru, ilkeli ve objektif yayıncılık anlayışından ayrılmaması büyük önem taşımaktadır.”

125 BASIN MENSUBU HAPİSTE

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bu yıl içerisinde dünya genelinde 11 basın mensubunun görev başında öldürüldüğünü, 1 Aralık 2008 tarihi itibarıyla 125 basın mensubunun ise hapiste bulunduğunu bildirdi.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan Ban, hükümetlerin, bağımsız ve sorumlu medyayı bastırmaya veya engellemeye çalışmasının aslında ne kendilerinin ne de vatandaşların çıkarına hizmet ettiğini belirtti.

Ban, bazı hükümetlerin internet erişimine getirdikleri kısıtlama ve internet gibi yeni medya uygulamalarını baskı altında tutmalarının da endişe kaynağı olduğunu kaydetti.

1201780cookie-check‘Basın özgür olmak zorunda’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.