Baykal: Yeni bir ‘yol haritası’ gerekli

Baykal, yaptığı açıklamada, AB Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili tavsiye kararını değerlendirirken, AB ile müzakere yolculuğunun ciddi bir kesintiye maruz kaldığını belirterek, hiçbir şey olmamış gibi yola devam etme imkanı bulunmadığını kaydetti.


”Bu kararın hiçbir önemi yok, hiçbir etkisi yok” demenin yanlış olduğunu ifade eden Baykal, ”Ciddi olmak lazım bu işlerde. Artık yeni bir yol haritası lazım. Önemli olan bu yol haritasını yaparken eski yol haritasındaki hataları yapmamaktır” dedi.


Yeni yol haritasını yaparken 3 önemli konuya dikkat etmek gerektiğini kaydeden Baykal, şöyle devam etti:


”Birincisi, Kıbrıs konusunun AB ilişkilerimizi etkileyecek bir konu olmaktan çıkarılmasıdır. Buna ihtiyaç vardır. Bu mutlaka sağlanmalıdır. Artık herkes biliyor ki, Kıbrıs ile ilgili ödün AKP’li Bakanın imzasıyla verilmiştir. AB bu ödünü istemektedir. Rumlar AKP Hükümetinin attığı imzanın gereğinin yerine getirilmesini istemekte, bunun için bastırmaktadır. AKP Hükümeti böyle bir taahhüt yapmamış olsaydı, çok haklı, çok daha güçlü olurduk. Biz bunu önermiştik ve o zaman Başbakan’a, ‘imza atma, uçağa atla gel’ demiştim dinlemediler. İşte o nedenle AB Yöneticisi Olli Rehn Türkiye’den altın gol bekliyor. Yani AB bizim yöneticilerden Türk kalesine bir ‘Kıbrıs altın gölü’ atmasını istiyor. Ama hatırlatıyorum, ilk seçimden sonra yeni bir milli takım ortaya çıkacaktır. O milli takım kendi kalesine gol atmayacak. Herkes hesabını buna göre yapsın.”


 GÜL, AB BÜYÜKELÇİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ  
 
Öte yandan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB ülkelerinin Ankara’daki büyükelçileriyle bir araya geldi.


Yemeğe Gül’ün yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ali Tuygan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve Büyükelçi Ahmet Acet, AB dönem başkanı Finlandiya Büyükelçisi Maria Serenius, bir sonraki dönem başkanı Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz ve İngiltere Büyükelçisi Nicholas Graham Faraday Baird ile diğer üye ülkeler ve AB Komisyonu Ankara Temsilciliğinden büyükelçi veya temsilciler katıldı. Türk tarafının yemekte AB Komisyonunun Türkiye için aldığı son tavsiye kararına ilişkin rahatsızlığını ve müzakerelerin bundan sonraki aşaması için beklentilerini aktarması bekleniyor.

1036310cookie-checkBaykal: Yeni bir ‘yol haritası’ gerekli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.