‘Belirsiz etleri tüketmeyin’

Türkiye’nin de ciddiyetle tedbirlerini alması gerektiğini vurgulayan Eker, bölgeye ilişkin bütün çalışmaların yapılarak, ihtiyaçların tespit edildiğini, personel takviyesi yapıldığını, mali kaynak aktarıldığını bildirdi.


Çevre ve Orman Bakanlığı, tüm kanatlı yaban hayvanlarının avlanmasını, ikinci bir emre kadar yasakladı.


YASAĞA RAĞMEN…


Batman Hıfsızssıhha Kurulu’nun kanatlı hayvan satışını yasaklamasına rağmen köylerden getirilen kanatlı hayvanların satışı devam ediyor. Köylerden getirilen kanatlı canlı hayvanlar, Ali Tevşo Pazarı ile mahalle aralarında satılmaya devam ediyor. Bu hayvanları satın alanlar da kestikten sonra 1 YTL karşılığında hiçbir koruyucu önlem olmadan 10-15 yaş arasındaki çocuklara temizletiyor. Hastalık tehlikesinin farkında olmayan çocuklar, yoksul olduklarını, bu nedenle hayvanları temizlediklerini söylüyorlar.


Kayseri’de, 4 ayrı bölgede yaklaşık 2 bin ölü ve terk edilmiş canlı tavuk görüldüğü, tavuklarla temas ettiği ve ölü tavuklarla oynadığı gerekçesiyle 9 çocuğun hastanede gözlem altına alındığı bildirildi.
   
”İNSANDAN İNSANA BULAŞMA KUŞKUSU YOK”


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ”kuş gribi” konusunda İngiltere’deki Dünya Sağlık Örgütü’nün referans laboratuarına gönderdikleri örneklerin sonuçlarını aldıklarını belirterek, ”Bunlar bizdeki sonuçları doğruluyor. Müspet sonuçlar. Ancak insandan insana bulaşma ile ilgili herhangi bir kuşku şu anda yok” dedi.
  
”ÖLÜMLERE NEDEN OLAN VİRÜS H5N1”


AB Komisyonu, Türkiye’de ölümlere neden olan kuş gribi virüsü türünün ”H5N1” olduğunu bildirdi. İngiltere’nin Weybridge kentinde bulunan AB Referans Laboratuvarı’na ulaşan örneklerin incelenmesinde, virüsün yüksek patojenik H5N1 türü olduğunun doğrulandığı belirtildi.


Açıklamada, ”Epidemiyolojik durumu açıklığa kavuşturmak için” Türkiye’de bulunan Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Salgın Hastalıkları Önleme Merkezi, Avrupa Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü uzmanlarının çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi.


KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU


Kuş gribi ile ilgili gelişmelerin Ankara’da 24 saat takip edilebilmesi ve gerekli çalışmaların vakit geçirilmeden yapılması amacıyla, Ankara Valisi Kemal Önal’ın talimatıyla, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kriz merkezi oluşturulduğu bildirildi. Kentte şüpheli vakalar konusunda yetişkinler için Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, çocuklar için ise Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin planlandığı ve gerekli tüm tıbbi ön hazırlıkların yapıldığı ifade edildi.


BEYPAZARI’NDA ŞÜPHELİ HAYVAN ÖLÜMÜ


Beypazarı İlçe Tarım Müdürlüğü’ne iki vatandaş tarafından şüpheli hayvan ölümü ile ilgili ihbarda bulunulduğu kaydedilen açıklamada, bu ihbar üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü’nden görevlendirilen beş personelin olay yerine giderek, ölü hayvanlardan numune aldığı bildirildi.
Ankara Etlik Veteriner Araştırma Enstitisü’nde incelenen numunelerin sonucu pozitif çıktı.


AKDAĞ VE DSÖ UZMANLARI YARIN VAN’A GİDECEK


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) elemanlarının yanı sıra uzman bir heyet ve milletvekilleri ile hastanelerde incelemelerde bulunmak ve Doğubeyazıt’taki durumu gözden geçirmek üzere Van’a gidemedi. Van’daki olumsuz hava koşulları nedeniyle uçağı havalanamayan Bakan Akdağ, Van’a yarın gidecek.


BASIN: GECİKEN HÜKÜMETE ELEŞTİRİ YOK


Türkiye’de ölümcül bir kuş gribi türünün ortaya çıkmasının yurt dışındaki yakınları sürüyor. Le Figaro gazetesi, Türkiye’de “kaygı ve öfke” olduğunu savunurken Washington Post Türk hükümetinin virüs olayının gecikme ile bildirdiğini ancak uluslararası sağlık yetkililerinin Türk hükümetini eleştirmeye isteksiz olduklarını öne sürdü. Le Monde gazetesi ise, kuş gribinin hızla yayıldığını yazarken The Guardian ölen çocukların günlerce tavuk başlarıyla oynadıklarına dikkat çekti.



FİGARO: TÜRKİYE’DE KAYGI VE ÖFKE VAR


Fransız Le Figaro gazetesi de, “Türkiye’de kaygı ve öfke” başlıklı haberinde Türkiye’de korkunun giderek arttığını belirtti. Türk yetkililerinin sadece bir ay önce kuş gribi tehlikesinin geçtiği yönünde erken bir açıklama yaptığını yazan gazete, medya ve muhalefetin hükümete yönelik eleştirilere de yer verdi.


GUARDIAN: TAVUK BAŞLARI İLE OYNUYORLARMIŞ


İngiliz The Guardian gazetesi ise, kuş gribinden ölen Koçyiğit ailesi çocuklarının günlerce hastalıktan ölen tavukların başları ile oynadıklarına dikkat çekti. Gazete, ayrıca Doğubeyazıt Kürt kökenli belediye başkanı Mukaddes Kubilay’ın hükümeti yeterince çaba göstememekle suçladığını yazdı.


WASHİNGTON POST: TÜRK HÜKÜMETİ GEÇİKME İLE BİLDİRDİ


ABD’li gazete Washington Post da, Türk hükümetinin virüsün varlığını geçikme ile birdirdiğini ancak uluslarası sağlık yetkililerinin Türk hükümetini eleştirmeye pek istekli olmadıklarını öne sürdü. Türk hükümetinin ilk başta kuş gribinin varlığını yalanladığını belirten gazete, Türkiye’deki virüsün insandan insana bulaşacak biçimde mutasyona uğradığı yönündeki işaretlerin olmadığını da yazdı.


LE MONDE: KUŞ GRİBİ HIZLA YAYILIYOR


Diğer büyük Fransız gazetesi Le Monde ise, Türkiye’ye ilişkin haberlerin kuş gribinin hızlı bir biçimde yayıldığını düşündürdüğünü belirtti. Bu hastalıkla mücadeleden sorumlu yetkililerin salgının göç kuşlarının aracılığıyla Avrupa ve Afrika’ya yayılmasından korktuklarını kaydetti.


ABC: İNSANDAN İNSANA GEÇMİŞ OLMASI OLASILIĞI İNCELENECEK


İspanya’nın önde gelen gazetelerinden ABC ise, ölen çocukların aynı aileye mensup olmalarının virüsü birbirine bulaştırdığı tezinin ortaya atılmasına neden olduğunu belirtti. Bu olasılığın Türkiye’ye giden Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ekibince inceleneceğini kaydeden gazete, WHO sözcüsünün doğrulatılması halinde bu yöndeki ilk vaka olacağını söylediğine dikkat çekti.


BOSTON GLOBE: İNSANLIK İÇİN EN TEHLİKELİ TEHDİT


ABD’nin önde gelen gazetelerinden Boston Globe de, kuş gribinin insanlık için en tehlikeli bulaşıcı tehdidi oluşturduğunu savundu. WHO yetkilisi Peter Cordingley’in “Türkiye ve Avrupa’nın aylar önce uyarıları aldılar” yolundaki sözlerine yer veren gazete, “Kuş gribinin varlığı Türkiye ve Avrupa’da alarm yarattı” ifadesini kullandı.



 

1027560cookie-check‘Belirsiz etleri tüketmeyin’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.