“Ben ya da siğillerden kurtulun”

Dr. Utkan Alacakanat sorularımızı şöyle yanıtladı:

– Benlerden neden kurtulmak gerekir?
– Genel olarak benler ciddi sorun yaratmadıkları için tedavisini erteleme eğilimi vardır ama uzun yıllar ertelenen ben güneşin zararlı ışınlarıyla kanserleşebilmektedir.Toplumda “bene dokunmayın kanserleşir” gibi yaygın bir inanış vardır bu inanış tüm bilimsel verilere aykırıdır ve tümüyle yanlıştır çünkü tedavi edilen benle birlikte kanserleşme riskide yok edilir. Benin kanserleşme ihtimali olduğu doğrudur, ben tedavi edilmezse yani uzun yıllar kalırsa kanserleşebilir ama ben tedavi edilirse yani inanılanın aksine “bene dokunulursa” kanser olma riski ortadan kalkar. Olmayan benin kanserleşme riskide olamaz.

– Benlerin tedavisi nasıldır?
– Görsel olarak hoş durmayan,zaman zaman kanayan,iltihaplanan benler problemin çözümü için tedavi edilmelidir. Ben tedavisinde lazer,radyo frekans,elektrokoter ve ameliyat etmek gibi yöntemler kullanılmaktadır.Ameliyatla tedavi ameliyat izine sebep olur ama teknolojik tedaviler ya hiç iz bırakmaz yada farkedilmeyecek düzeyde iz bırakabilir.

– Ciltteki benlerin çıkış nedeni nedir?
– Ciltteki benler doğumsal veya edinsel olabilirler. Doğumsal olanlar doğumdan hemen sonar yada hayatın ilk iki yılında ortaya çıkabilir. Edinsel benler ise genellikle çocukluk yıllarında yada hayatın ilk 35 yılında ortaya çıkabilir. Beyaz ırkta daha sık görülür. Benler içerisinde Nevüşleri çok iyi ayırtetmek gerekmektedir. Çünkü bu benler (dışplaştık Nevus) kanserleşebilirler. Ve bu tür benlerin mutlaka takibi gerekmektedir. Benlerin tehlike arz etmemeleri için mutlaka alınması gerekmektedir.

– Benlerin tehlikeli olmaya başladığını nasıl anlayabiliriz?
– Benler kanserleşirtken bazı değişikler gösteririler, Renk açıktan koyuya doğru gider. Sarı kahverengi ve siyah bir hale gelebilr. Benlerin tehlike arz etmemesi için mutlaka alınması gerekmektedir. Benler tek başına tehlikeli olmayabilirler. Ama bazı bölgelerdeki benler riskli olabilir. Özellikle avuç içi ayak tabanı genital bölge ve saçlı deride oluşan benler tehlikelidir. Bu benlerin iyi huylu olup olmadıklarına bakılmaksızın alınmasında fayda vardır.

– Siğiller ve tedavi yöntemleri nedir?
– Siğil en çok genital bölgede oluşur. Bu siğiller cinsel temasla ve insandan insana da bulaşır. Bu siğillerin mutlaka alınması gerekmektedir. Özellikle kadınlarda çok risk arz ederler. Cinsel ilişkiyle kadınlarda Rahim ağzı kanserlerine neden olabilirler.

– Siğil tedavisi nedir?
– Siğil tedavisinde malesef ağızdan alınan bir hap yada bir enjeksiyonkla yapılmamaktadır. Siğil üzerine sürülen eritici krem ve solusyonlar mevcut olmakla birlikte bu tedaviden de çok başarılı sonuçlar alınmamaktadır. Bunun için elektro koterle yakma yöntemi ve cerahi yöntemler kullanılmaktadır. Özellikle genital siğiller bir bölgeden başka bir bölgeye kolaylıkla bulaştırılmaktadır.

– Siğiller nasıl oluşuyor?
– Siğiller Human Papilloma Virüs’lerin insana bulaşması ile oluşur. Bu virüs özellikle savunma (immüne) sisteminin zayıfladığı dönemlerde çok kolay yerleşir. Siğiller daha çok çocuklarda el ve ayaklarda görülmektedir genç ve erişkinlerde ise genital bölge siğilleri çok sık görülmektedir.

– Siğiller nasıl korunulur?
– Siğillerden korunmak için ortak kullanılan havlu ve benzeri malzemelerden uzak durmak havuz ve plajda yada duşlarda kendi terliğinizi giymek koruyucu olabilir. Kişisel hijyen kurallarına uymak bulaş riskini azaltabilir. Çocuklarda siğil tedavisi bazen gerekmeyebilir. Çünkü kendiliğinden iyileşebilir. Erişkinlerde özellikle genital bölge siğillerinin elektro koter yöntemiyle alınması gerekmektedir.

– Elektro koter yöntemini siz uyguluyor musunuz?
– Evet. Dr.Utkan Alacakanat Kliniği’nde Elektro koter yöntemiyle tüm sığıl ve benlerinizi yakarak almaktadır. Bu tedavi yönteminde ağrı ve acı hissetmeyecek ve alınan ben yerinde büyük bir yara izi olmayacaktır. Bazı vakalarda küçük bir yanık izi olabilir. Londra’daki okurlar beni arayıp (07760150010) danışabilirler. Ayrıca “doctor.
[email protected]”a e-posta atabilirler ya da facebook’tan “Utkan Medicalaesthetic”e ulaşabilirler…

735210cookie-check“Ben ya da siğillerden kurtulun”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.