Berlin Duvarı’nın yıkılışının 17. yıldönümü

Alman hükümetinin insan hakları sorumlusu Günter Nooke ve eski Doğu Alman (DDR) Gizli Servisi STASI’nin dosyalarının korunduğu dairenin yöneticisi Marianne Birthler, Bernauer Strasse adlı caddede bulunan ve eski Berlin Duvarı’nda öldürülen kurbanları anmak amacıyla kurulan anıta çiçek ve mum koydular.

Nooke, burada yaptığı konuşmada, Berlin duvarının yıkılışının vatandaşlar tarafından iki Almanya’nın birleşmesini sağlayan en önemli etkenlerden biri olduğunu belirterek, bunun “Alman tarihinin en mutlu anlarından biri olduğunu” söyledi.

Berlin Duvarı’nın yıkılışının 17. yıldönümü nedeniyle Federal Meclis’te de tören düzenlendi. Törende konuşan Federal Ulaştırma Bakanı Wolfgang Tiefensee, Berlin duvarının yıkılmasından bu yana çok büyük işler başarıldığını, ancak hala yapacak çok iş olduğunu söyledi.

Berlin’de 1961 yılında kurulan ve kentin doğusundan batısına kaçmaya çalışırken çoğu kişinin Doğu Alman askerleri tarafından öldürüldüğü Berlin Duvarı, 9 Kasım 1989 tarihinde yıkılmıştı.

Almanya’nın bazı kentlerinde bugün ayrıca, 9 Kasım 1938 tarihinde Naziler tarafından Yahudilere karşı girişilen saldırılarda hayatını kaybedenler için anma törenleri düzenlenecek.

Almanya’da 9 Kasım 1938 gecesi Yahudilere ve dükkanlarına karşı başlatılan saldırılar sonucunda çok sayıda Yahudi öldürülmüş, takibata uğramış ve yakalanarak temerküz kamplarına gönderilmişti.

1140240cookie-checkBerlin Duvarı’nın yıkılışının 17. yıldönümü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.