Beton dökülmedik cennet kalmasın!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Gündoğmuş’ta bulunan dünyaca ünlü Uçansu Şelalesi daha fazla turist ve piknikçiyi bölgeye çekebilmek uğruna AKP’li belediye eliyle betona boğuluyor…

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde bulunan 1. derece doğal sit alanı statüsündeki dünyaca ünlü Uçansu Şelalesi’ne piknik alanı ve seyir terası inşaatı tepki çekti. Onaylı projesi olmadığı öne sürülen inşaat çalışması kapsamında şelalenin bulunduğu alandaki kayaların parçalanması köylülerin tepkisini çekti. Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise Gündoğmuş Belediyesi’nin yaklaşık 10 gündür şelalede yürüttüğü çalışmadan bilgilerinin olmadığını belirtti. Şelalenin bulunduğu Kayabükü köyünden Musa Şanlı, alanda büyük bir tahribat yapıldığını belirterek, “Geldiler, kırıp döktüler. Burası doğal sit alanı ancak bütün doğal yapısı bozulmuş durumda. Sit alanı olan bir yerin kırılıp parçalanması değil, korunması gerekiyordu” dedi.

Torosların koynunda bulunan Uçansu Şelalesi, Gündoğmuş ilçesine bağlı Kayabükü (Çündüre) köyünde yer alıyor. 12 Mayıs 1992’de Antalya Kültür ve Tabiat Valıklarını Koruma Bölge Koruma Kurulu tarafından 1. derece doğal sit alanı ilan edilen Uçansu Şelalesi, Alara Çayı’nın da ana kaynaklarından birini oluşturuyor.

HES’LERDEN KAÇARKEN BETONA TUTULAN YERYÜZÜ CENNETİ

Yıllardır Alara Çayı’ndaki HES projelerinin tehdidi ile gündemde olan Uçansu Şelalesi bu kez de piknik alanı ve seyir terası projesiyle gündeme geldi. AKP’li Gündoğmuş Belediyesi’nin yaklaşık 10 gün önce şelalenin bulunduğu alanda başlattığı çalışma kapsamında yol genişletmesi yapılırken, alandaki bazı kayalıklar parçalandı, duvarlar örüldü.

‘SEYİR TERASI VE PİKNİK ALANI DUVARLARI DEVAM EDİYOR’

Şantiye alanına dönen şelalenin bulunduğu alana yığılan çimento torbaları dikkat çekerken Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren konuyla ilgili sosyal medyadan yaptığı duyuruda, Hafta boyunca belediye çalışanlarının yaptığı çalışmaları yerinde inceledik. Yol ve park yeri genişletme çalışmaları tamamlandı.Seyir terası ve piknik alanı duvarları devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

KÖYLÜLERDEN MUSA ŞANLI: ‘BİZE BİR PROJE GÖSTEREMEDİLER’

Uçansu Şelalesindeki inşaat çalışmasından ne köylülerin ne de yöredeki köy muhtarlarının bilgisi bulunmadığını söyleyen Kayabükü Köyünden Musa Şanlı, “Bize kimse bir haber vermiş değil. Biz buradaki inşaatı tesadüfen öğrendik. Bugün şelalenin bulunduğu alana gittiğimizde burada çalışan işçilere yapılan işin bir projesinin olup olmadığını sorduk. Projesi varsa bize de göstermelerini istedik. Çalışanlar bize bir proje gösteremediler. Sadece şuraları kırın, şuralara duvar örün denilmiş. Geldiler, kırıp döktüler” diye konuştu.

‘HER TARAFI TAHRİP ETMİŞLER’

Uçansu Şelalesi’nin 1. derece doğal sit alanı olarak korunan bir doğal alan olduğunun altını çizen Şanlı, “İnşaat çalışması sırasında buranın bütün doğal yapısı bozulmuş durumda. Doğal sit alanında varolan yapı korunmalıydı. Alandaki büyük doğal kayaları parçalayıp Alara Çayının kenarına indirmişler. Her tarafı tahrip etmişler. Ulaşım yolunu genişletmişler bu belki iyi bir şey ama buradaki doğal kayaların parçalanması doğru değil.  Sit alanında bulunan doğal yapıların kırılıp parçalanması değil, korunması gerekiyordu. Burada yapılan çalışmanın ne insana ne de doğaya bir yararı olmayacak. Bu bir katliamdır” dedi.

İLGİLİ BAKANLIK ‘BİLGİMİZ YOK’ DEDİ

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz doğal sit alanlarından sorumlu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise Uçansu Şelalesi’nde yürütülen inşaat çalışmasıyla ilgili bir bilgilerinin bulunmadığını belirterek kısa süre içinde alanda inceleme yapılarak gerekli açıklamanın yapılacağını kaydetti.

‘PASTADAN DAHA FAZLA PAY ALMAK İÇİN ÇALIŞMA YAPACAĞIZ’

Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada, Uçansu Şelalesi’nin saklı bir hazine olduğunu belirterek şu görüşleri dile getirmişti“Güzelliği ve buz gibi suyuyla dikkat çeken şelale herkesin görmesi gereken bir güzellik. Alternatif turizm için ideal bir bölge. Uçansu Şelalesi hem yurt dışından hem de yurt içinden binlerce turisti ağırlamaktadır. Ancak turistlerin konaklayacak ya da yemek yiyecek mekanları maalesef yok. Önümüzdeki günlerde ilçemizin turizm pastasından daha fazla hisse alabilmesi için konaklama, yemek ve yöresel ürünlerin pazarlanması yönünde çalışmalar yapacağız.

2319560cookie-checkBeton dökülmedik cennet kalmasın!
Önceki haberAntalya’da restorasyon isyanı!
Sonraki haberNijerya’da kaçırılan 4 Türk vatandaşı kurtarıldı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.