“Bilgi paylaşım anlaşmasında panik olacak bir durum yok”

Oakfield Hukuk Bürosu’ndan Avukat Muhammet Çankıran OECD ülkelerinin yaptığı “Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması”nda İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşları için panik olacak bir durum olmadığıın söyledi.

DAY MER’in 10 Mart Cumartesi 17’de Tottenham’daki merkezinde düzenlediği “Otomatik Bilgi Değişimi: Türkiye’de malı mülkü ve parası olanların başına bela mı?” başlıklı panele Avukat Çankıran ve Orhan Dil konuşmacı olarak katıldı.

Avukat Çankıran, “Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması”nda amacın büyük sermaye gruplarının vergi kaçırmasını engellemek olduğu belirterek, “Türkiye uluslararası anlaşmaya uygun olarak yasal düzenlemeyi yaptıktan sonra Eylül 2018’de uygulamaya geçilecektir. Yasal düzenleme yapıldı fakat uygulamayla ilgili düzenleme yapılmadı. Paylaşılacak bilgiler sisteme girilirken para üst sınırı şirketlerde 500 bin dolar, kişilerde 1 milyon dolar olarak saptanmasına karşın alt sınır henüz belirlenmedi. Ben Türkiye’de büyük miktarda parası olmayanların bilgilerinin sisteme aktarılmayacağını düşünüyorum” dedi.

İngiltere’de 6 ay 1 günden fazla yaşayanların İngiltere’de vergi mükellefi olduklarını hatırlatan Avukat Çankıran, “Bu bağlamda sadece mükellefi olduğunuz İngiltere, Türkiye’den bilgilerinizi isteyebilecek. Her ülke sistemde bilgileri 10 yıl tutacak” diye konuştu.

Çankıran, İngiltere’de sosyal yardım alan vatandaşlarının Türkiye’de gelir ve konutları konusunda zaten bilgi vermek zorunda olduğunu vurgulayarak, “Bu konuyla Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’nı ilintili değildir. Ayrıca Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’nda finansal hareketlilik öne çıkmakta, mülklerle ilgili bir madde yok. İngiltere ancak bir soruşturma başlatılmışsa bu bilgileri yeni yasaya dayanarak Türkiye’den isteyebilecek” dedi.

“Türkiye de 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında yurtdışına kaçan FETÖ’cü ve muhalif sermayenin peşine düştüğü için bu anlaşma AKP’nin işine geldiği söylenebilir” diyen Çankıran, Türkiye’nin Londrra Başkonsolosu ve Türkiye Maliye Bakanı’nın yurtdışındaki vatandaşların bilgilerinin paylaşılmayacağı niyetini bildiren sözleri dışında herhangi bir açıklama henüz yapılmadığını da sözlerine ekledi…

Çankıran soru üzerine Türkiye’de emekli olanların gelirlerini İngilteer’de bildirmek zorunda olduklarını hatırlatarak, “Otomatik Bilgi Değişim Anlaşması’nda emeklilik bilgilerinin de paylaşılacak bilgi olarak sisteme yüklenmesi söz konusu değil” dedi.

Medyadaki spekülatif haberler ve konusunda uzman olmayanların yalan yanlış açıklamalarıyla toplumda panik havası yaratıldığını belirten Avukat Çankıran, “Panik olacak bir durum söz konusu değil. Ayrıntılı bilgi için konusunda uzman olanları arayın ve yalnızca onların açıklamalarını ciddiye alın lütfen” diye devam etti.

BİLGİ KİRLİLİĞİ YARATILIYOR

Orhan Dil de, anlaşmanın vergi kayıp ve kaçakcılığı ile mücadele amacıyla İngiltere ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 100’ün üzerinde ülke tarafından imzalandığını belirterek şunları söyledi:

“Anlaşma Türkiye’de 20 Mayıs 2017’de yürürlüğe girmesine karşın hükümet tarafından net açıklayıcı bilgi verilmemesinden dolayı bilgi kirliliği doğdu. Basında yer alan spekülatif haberlerle Türkiye’de bankada parası ya da mülkü olanların, Türkiye’de ailesine para gönderenlerin İngiltere’de soruşturmaya uğrayacağı öne sürülerek gereksiz panik yaratıldı. Konusunda uzman olmayanlar OECD Anlaşması’nın adını bile ‘AGİT Anlaşması’ diye yanlış aktararak bu bilgi kirliliğine çanak tutuyorlar…”

Dil, DAY MER’in konusunda gerçekten uzman olanlarla toplumu bir araya getirecek bilgilendirme toplantılarına devam edeceğini vurgulayarak, Ankara Anlaşması’nda son gelişmeler konusunda da  24 Mart saat 17’de DAY MER’in Tottenham’daki salonunda yine Avukat Çankıran’ın konuşmacı olarak yer alacağı halk toplantısı düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

 

 

2168110cookie-check“Bilgi paylaşım anlaşmasında panik olacak bir durum yok”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.