Birleşik Krallık’ta 2015?

Hükümetin kesinti ve kısıntı politikasını ısrarla sürdürmesi çalışan ve dezavantajlı grubun sokaklarda tepki göstermesine neden oldu.

Başbakan David Cameron, işsizliği kontrol altına almak için AB’ye son katılan üyelerin ülkeye “refah” göçü yapmasına karşı politikasını sürdüreceğini, ayrıca ancak kampa sığınmış Suriye ve Afrikalı göçmenlerin kabil edilebileceğini açıkladı. The Guardian, Cameron hükümetinin göçmen karşıtı karşıtı politikasını eleştiren yazısında göçmenlerin tam tersine ülke ekonomisine yük olmadığı, tam tersine katkı yaptığını rakamlarla aktardı.

Faiz oranlarının binde 5 olarak sürmesi ev kredisi ödeyenleri rahatlatsa da kesintilerin ev bütçesini küçültmesinin en çok çocukları etkilediği basına yansıdı.

Ülke içinde terör tehditi sürerken dış politikada Ortadoğu düğümü basında sıkca yer aldı. Birleşik Krallık hükümeti ilk kez tezkereyi parlamentoda geçirterek Suriye’de IŞİD’in stratejik bölgelerini bombaladı.

Suudi Kralı 2015’de yaşamını yitirince 89 yaşındaki Kraliçesi 2. Elizabeth en yaşlı hükümdar oldu. kraliyet tahtının dördüncü sıradaki varisi Cambridge Prensesi Charlotte vaftiz edildi.

Birleşik Krallık’ta 2015’te bellekte kalan haberler, Aralık’tan Ocak’a şöyle:

ARALIK

Cameron’a karşı Corbyn fire verdi: Westminister Parlamentosu’nda Suriye’yi bombalama tezkeresi 11 saat boyunca ateşli bir şekilde tartışıldı. Oylama sonucu işçi partisi 67 fire verince 223’e 397 iktidar kazanmış oldu. Tezkere’nin onayından sonra Kıbrıks üssünden kalkan 4 Tornado jet IŞİD’in petrol işlettiği bölgeleri vurdu.

İşçi Partisi Manchester’deki seçimde atak yaptı… Manchester’ın iki ilçesinde yapılan ara seçimi Jermy Corbyn’li İşçi Partisi 7.5 puan artışla kazandı.

KASIM

Hükümet kesintide baskılara boyun eğdi: Muhafazakar Camerun Hükümeti Nisan’dan itibaren uygulamaya koymayı planladığı vergi indirimi (Tax Credit) uygulamasını kaldırmayı askıya aldı. Halkın yaptığı baskılar bu kararda payı oldu.

“İngilizlerin çoğu AB’den ayrılmak istiyor”: Independent’in manşetine taşıdığı bir kamuoyu araştırmasına göre, İngiltere’de halkın çoğu ülkelerinin AB’den ayrılmasını istiyor.

“Beş Müslümandan biri IŞİD’e sempatizan”:
Times’daki bir kamuoyu araştırmasına göre, İngiltere’de yaklaşık her beş Müslümandan biri ülkeden ayrılıp Suriye’ye savaşmaya gidenlere sempatiyle bakıyor.

EKİM


Assange 3 yıl sonra polis ablukası kaldırıldı:
WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği önünde 3 yıldır devam eden polis nöbeti sona erdi.

EYLÜL

Onbinler sığınmacılar için yürüdü: Londra’da bir araya gelen on binlerce kişi sığınmacılara destek verdi. “Refugees welcome here” yazılı dövizler taşıyan kitle, Marble Arch’da biraraya geldi.

İşçi Partisi’ne ‘sosyalist’ lider: İngiltere’de İşçi Partisi’nin yeni genel başkanı, kampanyasında sürpriz bir destek gören Jeremy Corbyn oldu. “Partinin sosyalist köklerine geri dönmesini” savunan Corbyn 422 bin 664 oyun 251 bin 417’sini aldı.

TEMMUZ

Britanya’dan IŞİD’a 700 katılım: Guardian gazetesi Londra Üniversitesi’ne bağlı King’s Koleji ile yaptığı ortak çalışma sonucu son üç yıl içinde Irak ve Suriye’de cihadi örgütlerin saflarında 50 Britanya vatandaşının öldürüldüğünü belirledi.

İngiltere’de sendikal haklara saldırıya tepki: İngiltere’de işçi ve emekçiler üzerinde kemer sıkma ve diğer saldırılar artarken, işçilerin sendikal haklarına da saldırılar kapıda. Avrupa ülkeleri içinde, sendikal hakları en geri ülkelerden biri olan İngiltere’de hükümet, grevleri daha da zorlaştıracak yasalara hazırlanıyor.

HAZİRAN

Acil boşanmak artık mümkün: Birleşik Krallık’ta artık 48 saatte boşanmak mümkün oluyor… Times, İngiltere’de boşanma işlemlerini yürütecek yeni merkezlerin sadece bir kaç saat içerisinde tüm süreci tamamlayacağını duyurdu.

On binlerden ‘kemer sıkmaya hayır’: İngiltere’de hükümetin kemer sıkma önlemlerini protesto eden on binlerce kişi ülkenin çeşitli kentlerinde protesto yürüyüşleri düzenledi. Gösterilerin en büyüğünün gerçekleştirildiği Londra’da Merkez Bankası önünde toplanan binlerce kişi Parlamento’ya kadar yürüdü.

MAYIS

Tony Blair istifa etti: 2007 yılından bu yana Ortadoğu Dörtlüsü Temsilciliği’ni yürüten İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a istifa mektubunu gönderdi.

Muhafazakarlar zaferini ilan etti: Birleşik Krallık’ta 7 Mayıs Genel Seçimleri’nin galibi Başbakan David Cameron oldu. Muhafazakar Parti 650 sandalyeli Avam Kamarası’nda 329 milletvekili çıkararak tek başına iktidar olacak. İşçi Partisi oy deposu İskoçya’da heyelana uğradı. İskoçya Ulusal Partisi SNP ilk kez 56 sandalye kazandı. Seçimi kaybeden üç büyük parti lideri hemen ertesi gün istifa ederek siyasette örnek bir tavır sergiledi.

NİSAN

Cameron: Belediye evleri yaşam boyu olmayacak: Cameron bundan böyle belediye evlerinin yaşam boyu kiralanacak mekanlar olmayacağını belirterek, kiracıların geliri ve konumunun her beş yılda değerlendirmeye alınacağını belirtti. Cameron, ekonomi tamamen düze çıkıncaya kadar sosyal kesintilerin sürmek zorunda olduğunu da sözlerine ekledi.

HSBC Cenevre şubesine rekor ceza:
İngiltere merkezli HSBC bankasının Cenevre şubesinde kara para aklandığı iddialarına ilişkin soruşturmayı takiben, bankanın ceza olarak 1 milyar Euro ödemesine karar verildi. HSBC bankasının cezayı “yersiz” ve “aşırı” bulduğu ve temyize götüreceği ifade edildi.

739 yabancı öğrenciye “terör” gerekçesiyle red:
Telegraph, son sekiz yılda 700’den fazla yabancı öğrencinin “terör eylemlerine karışabilecekleri” korkusuyla İngiltere’de bilim ve mühendislik alanlarında okuma isteklerinin geri çevrildiğini yazdı.

MART

Göçün İngiltere ekonomisine katkısı var: Guardian’ın manşetinde büyük puntolarla Britanya bayrağında 298.000 sayısı yer aldı. Alan Travis imzalı haberde bu rakamın ülkedeki net göçmen sayısı olduğu belirtilerek göçmenlerin krizden çıkışta önemli bir rol oynadıkları öne sürüldü. Gazete göçmenlerin ödedikleri vergilerin faydalandıkları kamu hizmetlerinden çok fazla olduğu ve bunun da 8 milyar sterlinlik katkı olarak hesaplandığını belirtildi.

Türk Büyükelçiye 3 İngiliz kız soruldu: Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtikleri düşünülen 3 İngiliz kızla ilgili, İngiltere parlamentosunda oturum düzenledi. Parlamentonun içişleri komisyonunda soruları nı Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç yanıtladı.

ŞUBAT

Beyin göçünde İngiltere zararda:
Telegraph’ın aktardığı araştırmaya göre beyin göçünde İngiltere’den giden gelenden daha çok. Gazeteye göre her 10 yetenekli vatantan birisi daha iyi şartlar için kaçıyor.

College London Üniversitesi’nin araştırmasına göre İngiltere’ye gelen birinci kuşağın işsizlik oranı ikinci kuşaktan kat kat fazla.

‘Müslüman ve ateist nüfus hızla artıyor’: Daily Telegraph’ta yer alan bir haberde, İngiltere ve Galler’de okul çağındaki her 12 çocuktan birinin Müslüman olduğu belirtiliyor.

İngiltere Müslümanlar Konseyi tarafından nüfus sayımı verileri temel alınarak yapılan ve parlamentoya da sunulan araştırmanın sonuçlarına göre, son 10 yıl içinde ülkede Müslüman olarak büyüyen çocukların sayısı iki katına çıktı. Bu süre içinde Müslümanların sayısı 1.1 milyon arttı.

Times gazetesinde için yapılan bir anket ise İngiltere ve Galler’de ateistlerin sayısının arttığına işaret ediyor. Ankete katılanların beşte birine yakını ateist olduğunu söylerken, Hristiyanların oranı yüzde 49’a düştü.

OCAK

Kraliçe II. Elizabeth, dünyanın en yaşlı hükümdarı:
Birleşik Krallık’ın 87 yaşındaki Kraliçesi 2. Elizabeth, 90 yaşında vefat eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’in vefatının ardından dünyanın en yaşlı hükümdarı unvanına sahip oldu.

İngiltere tehdit altında: MI5 Genel Direktörü Andrew Parker da basına İngiltere’den 600’den fazla cihatçının savaşmak üzere Suriye’ye gittiğini belirterek bu cihatçıların Paris benzeri saldırıları Londra’da planladıklarını ve her planı engellemenin de mümkün olmadığını iddia etti.

856040cookie-checkBirleşik Krallık’ta 2015?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.