Birleşik Krallık’ta 2021 Nüfus Sayımı’na göre toplumun fotoğrafı

Birleşik Krallık’ta nüfus sayımları azınlık toplumu olarak tam nüfusumuzu saptamaktan uzak olsa da yoğunlaştığımız bölgeler konusunda gerçekçi bilgiler verebilir. Nüfus sayımı sonuçlarını ele aldığımızda haklı olduğumu göreceksiniz. Sayımda etnik grubunu belirtmeyenlerin olduğunu unutmamalı.

Britanya dışında doğan azınlık grupları sırasında Türkiyeliler 124 bin 758 ile 18’inci sırada. İlk sırayı 908 bin 962 ile Hindistanlı, 530 bin 320 ile Romanyalılar oluşturuyor. Oysa Türkiye’deki 2023 Genel Seçimleri’nde İngiltere’de oy kullanan seçmen sayısı 120 bin dolayındaydı.

Sayımda Türk, Kıbrıslı Türk ve Kürt diye diye kendisini tanımlayanların bölgelere göre dağılımı da şöyle:

TABLO 1

Tablodan görüldüğü gibi 32 bin 247 ile toplumun yüzde 9.77’si Enfield’de yaşıyor. Bunun anlamı neredeyse her 10 kişiden birisi Enfield’li… Sırasıyla Haringey’deki sayı 13 bin bin 688 kişi yüzde 5.18’i, Hackney’deki sayı 13 bin 298 ile yüzde 5.13’ü ve Islington’daki sayı da 6 bin 625 ile yüzde 3.06’yı oluşturuyor. Diğer belediyelerin oranı da yüzde 1’lerde seyrediyor. Toplumu oluşturan Türkiyeli, Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli Kürtlerin dağılımına göre tabloya bakılınca, toplam 139 bin 949 kişinin yüzde 58’inin Türkiyeli Türk, yüzde 18.4’ünün Kıbrıslı Türk ve yüzde 23.6’sının da Türkiyeli Kürt olduğu görülecek…

TABLO 2

Belediyelere göre Türkçe ve Kürtçe konuşanların yoğunlu tablosunda ise Türkçe’nin baskın olarak Enfield, Hackney ve Haringey’de birinci dil, Islington’da ise dördüncü dil olduğu görülüyor. Kürtçe ilk sıralarda yer almazken Yunanistan, Polanya ve Romanyalı göçmenlerin ilk sıralarda yer alıyor.

Londra’daki Alevilerin bölgelere göre oranı ise ilk sırayı yüzde 2.39 oranı ile Enfield alıyor. Sırasıyla yüzde 1.57 ile Haringey, yüzde 1.1 ile Hackney ve yüzde 0.64 ile de Islington takip ediyor. Bu tabloya bakarak Enfield Belediye Meclisi’nde Alevi belediye meclis üyelerinin güçlerinin çok ötesinde bir temsiliyet kazandıkları görülecektir.

2747160cookie-checkBirleşik Krallık’ta 2021 Nüfus Sayımı’na göre toplumun fotoğrafı
Önceki haber50 yıllık yol için 2500 yıllık tarihi tehlikeye atamayız!
Sonraki haberErdoğan belediye başkan adaylarının bir bölümünü açıklıyor, İstanbul adayı Murat Kurum
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.