BM’nin Libya planı internete sızdı

BM’deki gelişmeleri izleyen Inner City Press adlı internet sitesine sızan planın Genel Sekreter Ban ki-Moon’un BM’nin Libya’daki yeni rolüne ilişkin öneriler hazırlanması talebiyle görevlendirdiği özel bir ekip tarafından oluşturulduğu bildirildi.

Ancak BM belgenin gerçek olup olmadığını doğrulamadı.

Planda, BM’nin Libya’da görevlendireceği sivil personel sayısının 61 olması öngörülüyor. Bu personel, ilk üç aylık dönemde Libyalı isyancı gruplara demokrasiye geçişte yardımcı olacak.

Ayrıca, Kaddafi’ye bağlı güçlerin entegrasyonunu ele almak üzere silahsız 200 askeri gözlemci, yerel güvenlik güçlerini eğitmek üzere de 190 civarında BM polisi sevkedilmesi öneriler arasında.

Ancak planda, bu önerilerin Libya’daki geçiş konseyi talep ederse ve Güvenlik Konseyi de izin verirse uygulanması öngörülüyor.

Belge ayrıca, Trablus’ta olası büyük istikrarsızlıkları kontrol altına almanın BM’nin kapasitesini aşacağı uyarısında da bulunuyor ve NATO’nun etkin bir rol oynayabileceğinin altını çiziyor.

Belgeye göre, bu durumda da, NATO’nun sivilleri koruma yetkisinin Kaddafi rejiminin devrilmesiyle sona ermeyeceğinin altı çiziliyor.

BM belgesi, örgütün kapsayıcı ve meşru bir geçici hükümetin kurulması ve ulusal kongre ve anayasa taslağı hazırlıkları konusunda sağlayacağı katkılara ilişkin ayrıntılar da içeriyor.

1307840cookie-checkBM’nin Libya planı internete sızdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.