İyi öğretim için dört çekirdek nitelik

Mükemmel, akılda kalıcı bir öğretmeni yaratmak için hangi özelliklerin birleştirilmesi gerekir? Diğerleri öğrencileri sınıflarından savuşturmak için ilham verirken, niçin bazı öğretmenler, normal olarak yaptıklarından üç kat daha sıkı çalışmaları için öğrencilere ilham verir? Niçin öğrenciler, bazı öğretmenlerden, diğerlerinden daha fazla öğrenir?

Ben, burada, istisnai öğretmenleri ayırt etmek için dört esaslı nitelik üzerine odaklandım:

1.BİLGİ

2.İLETİŞİM VASIFLARI

3.İLGİ (MERAK), VE

4.ÖĞRENCİLERE SAYGI

BİR DENEY :

İşte, daha önceki ödevlerimin birinde yapmış olduğum bir deney. Sonuçlar sizi şaşırtabilir. Öğrettiğiniz sınıfların birine girin, öğrencilerin bir kağıt çıkarmasını söyleyin. Öğrencilere, iyi bir öğretmende önemli hissettikleri nitelikleri sizin için listelemelerini isteyin. En iyi öğretmenlerinde hayran oldukları nitelikleri belirlemelerini onlardan isteyin. Ondan sonra, öğrencilere onu düşünmeleri ve birşey yazmaları için yeterli zaman verin. Beş dakika iyidir, fakat on dakika daha iyi olabilir. Soruları, arzu ederlerse anonim olarak yanıtlasınlar.

Yanıtların tümünü birleştirirseniz elde edeceğiniz şey, fikirlerin etkileyici bir kolajıdır. Yanıtların çoğunun iki spesifik kategori içine düştüğünü buldum:

1) öğrencilerin iyi öğretmenlerde farkına vardığı “çekirdek nitelikler” ‘in bir kümesi, ve
2) iyi öğretmenler tarafından geliştirilen “spesifik vasıflar” ‘ın bir kümesi

“Çekirdek nitelikler”, iyi bir öğretmen olmak için ihtiyaç duyulan gerekli karakteristiklerdir.
Bu makalede, aşağıdaki gibi, bu çekirdek nitelikler üzerine yoğunlaşmak isterim.

1.BİLGİ

Öğrenciler, umacağınız gibi,tam olarak, iyi bir öğretmenin bir numaralı niteliği olarak tutarlı bir şekilde ve açıkça hedefledi: konu bilgisi. Bir Yönetim veya İş Okulunda iyi bir öğretmen olmak isteyecekseniz, tercihan bir sanayi arayüzü ve deneyimi olan, alanınızda, – hem teorik hem de pratik –bir uzman olmanız gerekir.Bu, bir önkoşuldur.

2. İLETİŞİM

İyi öğretmenlerin sahip olduğu ikinci çekirdek nitelik, bilgi ve uzmanlıklarını öğrencilerine iletme (anlatma) yeteneğidir. Siz, alanınızda her zaman en büyük uzman olabilirsiniz, fakat öğrencilerin açık bir biçimde anlayabilemediği bir dil ve stilde ders verirseniz ne olacak? Öğrencileriniz ne kadar öğrenecek?

İyi bir öğretmen olmak için gerekli olan, bir konunun bilgisinin Kolej seviyesinde herşey olduğu yaygın yanlış bir kanıdır. Öğrenciler istekli olmalı ve söylediğinizden öz çıkarabilmelidir. – nasıl verildiğine bakmadan (anlaşılamaz bir dil ve farklı stilde verilse bile). Bu, mezun sonrası seviyede doğru olabilir, fakat başka yerde kesinlikle doğru değildir. Öğretmenin işi, ileri bilgi almak ve öğrencilere onu erişilebilir yapmaktır. İyi bir öğretmen, öğrencilerin mateyali anlamasına ve onun ne anlama geldiğini anlamasına izin verir (çünkü, nükleer bombaların nasıl çalıştığını anlamak birşeydir, fakat nükleer bombaların ne anlama geldiğini anlamak tamamen başka bir şeydir ).

İyi bir öğretmen, bir konu alabilir ve onu öğrencilere kristal açık yapmaya yardım edebilir. Kötü bir öğretmen, aynı materyali alabilir ve onu anlaşılmaz yapabilir. Veya, kötü bir öğretmen, hazırlık için o kadar az zaman ve çaba tahsis edebilir ki, sunulacak materyal, doğal olarak kafa karıştırır ve düzensizdir. İyi bir öğretmen, öğrencilerine, karmaşık fikirleri anlaşılabilir yapmak için yenilikçi ve yaratıcı yollar bulmak için gerekli olan gayreti sarftmek için, ve öğrencilere sağlanabilir bağlam içine yeni fikirleri uygun duruma getirmek için isteklidir. İyi bir öğretmen, karmaşık materyali, öğrencilerin anlayabileceği ve kullanabileceği bir tarzda, açıklayabilir.

Bir söz vardır, “Bana bir balık verin ve bir gün için yerim, bana balık tutmayı öğretin ve bir ömür için yerim”. Bu, iyi bir öğretmenin felsefesidir. Öğrencilerinize bir cevap verin, ve bir problem çözebilirler, fakat, cevabı kendi kendilerine bulmaları için gerekli olan teknikleri öğrencilerine gösterir ve onlar, alanda öz yeterli olabilir. Öğrencilere, problem çözmek için öğreteceğiniz yeni teknikleri nasıl uygulayacakları gösterilmelidir.

3.İLGİ

İyi bir öğretmen, konunun pekiştirilmiş bir bilgisi ile başlar, ve öğrencilerin materyali iyice öğrenmesine yardım etmek için tasarlanmış bir açıklık ve anlama ile onu inşa eder. En iyi öğretmenler, ondan sonra, bir adım ileri gider. Çünkü iyi öğretmenler, öğretilmekte olan materyal ile ilgilenirler. Onlar sınıfın ilgisini uyandırır ve öğrencileri konuyla ilgili yapar. Bilgi, öğrencilere anlayabilecekleri bir biçimde verilmedikçe, değersizdir. Fakat, materyali anlaşılabilir yapmak için sarfedilen çaba, o verildiğinde öğrenciler ilgisiz ise veya öğrenciler materyali öğrenmede nokta (neden) görebilemezse, boştur.

İyi öğretmenler bunu tanır, ve materyallerini anlamlı yapmak için sıkı çalışır. Onlar, öğrencilerine, yaşamlarında ve mesleklerinde, materyali nasıl uygulayacaklarını gösterir. Kötü öğretmenler, öğrencilerin bir testte başarısız olması için gözdağı vererek, materyali “anlamlı” yapar. İyi öğretmenler, bunun ötesine gider: onlar, materyali ilginç yaparak onu öğrenmeleri için öğrencileri istekli yapar.

Bu, sanayi ve iş örneklerini,bir iş okulu veya kolejde öğrenmeyi o kadar önemli ve can alıcı yapan şeylerin biridir. Sanayi arayüzü ve pratik gerçek hayat örnekleri sınıfta tartışılan fikirleri öğretmene, aynı zamanda öğrencilere, önemli ve heyecan verici yapar. Eğer öğretmen, öğretilenle ilgili değilse, öğrenciler niçin ilgili olsun?

4. SAYGI

İyi öğretmenler daima bu üç çekirdek niteliğe sahip olur: bilgi, o bilginin bir kavrayışını öğrencilere taşıma yeteneği, ve materyali öğrencilere ilginç ve anlamlı yapma yeteneği. Bu üçünün tamamlayıcısı bir dördüncüdür: nitelik (kalite) :
İyi öğretmenler, sınıf içindeki öğrenciler için bir köklü (yerleşmiş) ilgisi ve saygısı vardır. Bir yüksek kalite sınıf yaratmak için gerekli olan çaba ve zamanı başka ne için bir öğretmen yapsın?

İyi bir sınıf yaratma, çok büyük iş miktarı gerektirir. Kafanızın tepesinde kapalı sınıf için belirgin açıklamalar, sanayi durumları ve örnekler ve deneyler, ile basitçe düşünmezsiniz. Sevimli, tutarlı, yüksek kalite testler, sorular ve ev ödevleri (“öğrenme deneyimleri” okuyun) , onları vermeden 5 dakika önce, yaratmazsınız. Sabah, kolej veya kuruluşunuza yolunuz üzerinde anlaşılabilir bir tarz içinde, bir sınıfın içine yeni materyalleri ve araştırmayı entegre etmek için yöntemleri düşünerek bulmazsınız. Her zaman kalitenin bu çeşidinde çalışırsınız. Öğrencilerinizle zaman geçirirsiniz, böylece, anlamalarındaki delikler hakkında öğrenebilirsiniz. Her gün, heyecan verici ve ilgi kaynağı bir sınıf inşa etmek için okur ve yazar ve yaratırsınız. Onu yapmanızı sürükleyecek tek şey, sınıfınızdaki öğrenciler için bir ilgi ve saygıdır.

SONUÇ

İyi bir öğretmen olmak için çabaladığınız ve çalıştığınız zaman, ve iyi bir sınıf yaratmak için, dört çekirdek nitelik zorunludur: bilgi, o bilgiyi iletmek için vasıflar, öğrettiğiniz materyali ilginç ve anlamlı yapma yeteneği, ve öğrenciler için köklü bir saygı . Bu dört çekirdek nitelik olmaksızın, iyi öğretme, tam anlamıyla mevcut olmayacak ve meydana gelmeyecektir.

*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce’den çevrilmiştir.
http://users5.nofeehost.com/uygunenglish
[email protected]

757060cookie-checkİyi öğretim için dört çekirdek nitelik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.