Bombacılar İngiltere doğumlu

Heatrow’dan ABD’ye gidecek bir uçağa sokulmak istenen patlayıcı (ya da patlayıcı araç gereçli) el çantalarının bulunmasından sonra havalimanında uçuşlar ertelendi ve güvenlik en üst düzeye çıkarıldı… BBC muhabiri, patlayıcıların kola teneke ya da şişelerinde bile taşınabilen etkili likidlerden olabileceği konusunda duyum aldığını aktardı.


Londra Emniyet Teşkilatı Scotland Yard tarafından yapılan açıklamaya göre, bir grup muhtemelen İngiltere’den ABD’ye gidecek 10’a yakın uçağa el bagajıyla patlayıcı madde sokup uçakları havadayken infilak ettirmeyi planlıyordu. Saldırıların United, American ve Continental Havayolları’nı hedef alındığı belirtildi.


Polis aylardır sürdürdüğü izleme ve istihbarat çalışmaları ardından terör saldırısı planıyla ilgili olarak Londra, High Wickham ve Müslüman toplumun yoğun olarak yaşadığı Birmingham’da 21 kişiyi gözaltına aldı.


Londra Heathrow havadakiler hariç gelen bütün uçaklara saat 13’e kadar kapandı. Londra Stanstead Havalimanı’nda da 2 bin yolcunun pasaport kontrolda sırada olduğu bildirildi. Ayrıca İngiltere’nin turust kapısı olan Gatwick Havalimanı’nda da iniş ve kalkışlar iptal edildi.


Almanya ve İspanya’dan gelecek uçaklar iptal edildi… Açık Gazete’ye bilgi veren THY Heathrow yetkilisi uçulara kısıtlı izin verildiğini söyledi. THY’nin İstanbul’a uçan TK 1982 sayılı uçağının gecikmeli kalktığı ayrıca 11.25 de kalkacak TK 1980 gecikmeli yapılacak…


SIKI ÖNLEM


Havalimanında da güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Havalimanındaki kaosa uçuşa hazır konumdaki uçakların da yeniden taramadan geçirilmesinin neden olduğu sanılıyor.Yolcuların çoğu uçmaktan vazgeçerken Heatrow yetkilileri de tehir edilen uçakların yolcularına evlerinde beklemelerini önerdi…


Uçuşların tamamen iptal edilmediği gelen bilgiler arasında. Yolcular uçaklara yalnızca zorunlu gereksinimleriyle alınıyorlar. Ulaştırma Bakanlığı web sitesinde belirtiliği üzere yolcu beraberinde alınabilecek zorunlu eşyalar şunlar:


– Pasaport
– Cüzdan
– Uçuş belgeleri
– Lens ve solisyonu
– Sıvı olmayan ilaçlar
– Bebek maması ve bezi
– Bunları koyabilecekleri şeffaf torba…


Ayrıca genelde yolcu beraberinde uçağa götürülmesine izin verilen dizüstü bilgisayar, fotoğraf makinabı, ipod ve cep telefonlarına izin verilmediği açıklamada yer aldı. Bebek arabaları x-ray makinasından geçirilirken havalimanına ait engelli sandalyelerinin kullanımına izin veriliyor…


KİM NE DEDİ?


Karayip adalarında tatilde olan Başbakan Tony Blair’in ABD Başkanı George Bush ile bir telefon görüşmesi yaptığı ve gelişmeleri aktardığı belirtildi.


İçişleri Bakanı John Reid de olayın ortaya çıkmasıyla pek çok can kaybına yol açabilecek korkunç bir facianın önüne geçindiğini söyledi. Bakan Reid dün de İngiltere’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiç bu kadar tehdit altında olmadığını söylemişti.


Polis, saldırının ‘anlık’ bir plan olmadığını açıkladı.


Muhafazakarın gölge İçişleri Bakanı David Davis de, “Çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Teröre karşı savaşa desteğimiz tamdır. Güvenlik güçlerini de bu başarısından dolayı alkışlıyoruz…” dedi.


“KARAYOLUNU TERCİH EDİN…”


Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri de sıkı önlemlerin anlayışla karşılanmasını isteyerek, geçici bir durum olmasını umduklarını açıkladı. Yetkililer uçak yolcularının havalimanında daha çok zaman harcayabileceklerini gözönüne almalırı da belirtti.


Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri kriz geçinceye kadar Avrupa’ya uçak yerine Channel Tunnel’i kullanarak karayoluyla gitmelerini önerdi. ABD’ye alternatif yol konusunda ise bir öneride bulunulmadı…


THY UÇAĞI BEKLEMEDE


İngiltere’ye yönelik önlenen terör saldırısı nedeniyle İstanbul’dan Londra’ya uçan THY uçağı, izin verilmemesi halinde yedek havalimanına inecek. Ayrıca British Airways’in Londra uçağı da Atatürk Havalimanında bekletiliyor.


THY Basın Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, saat 08.00’de Atatürk Havalimanından havalanan THY uçağı izin verilmesi halinde Londra’ya, izin verilmemesi durumunda ise yedek havalimanına inecek. THY’nin öğle saatlerinde havalanması gereken Londra uçağının seferinin yapıp yapmaması da bu ülkedeki gelişmelere göre belirlenecek.


British Airways’in saat 08.55’te Atatürk Havalimanından havalanması gereken 675 sefer sayılı uçağındaki 217 yolcu da gelişmeler nedeniyle 2 saat uçakta bekletildi. Uçağın havalanmasının gecikmesi üzerine de yolcular kumanya almaları için uçaktan çıkarıldılar.


Bu arada, British Airways yolcularına verilen el notlarında el bagajlarını kabine almamaları, üzerlerinde pasaport, para, kredi kartı ve yolculuk belgeleri dışında hiçbir şey bırakmamaları konusunda yazılı uyarıda bulunuldu. Uyarıda yolcuların yanında bulundurmamaları gereken malzemeler yazılırken, ancak yolculuk sırasında ihtiyaç duyabilecekleri katı içerikli ilaçları alabilecekleri ifade edildi


KİM BUNLAR?


Polis ayrıca Londra’nın kuzeybatısındaki High Wycombe’da bazı evlerin boşaltıldığını açıkladı. Bu bölgede dün gece de bazı baskınlar yapıldığı belirtiliyor.


BBC’nin yorumuna göre gözaltına alınan ve aranan sanıklar Pakistan’daki bazı hücrelerle bağlantılı olan İngiltere doğumlu Müslümanlar…


Singapurlu terör uzmanı Rohan Gunaratna, “Bu büyüklükte eşgüdümlü saldırıları planlama niyeti ve yeteneğine sadece bir grup sahip olabilir: El Kaide ve onun ideolojisinden etkilenen terör hücreleri” dedi.


Skynews televizyonuna yaptığı açıklamada Gunaratna, “2 senede İngiliz polisinin zaten El Kaide’den etkilenen 4 terör hücresinin saldırı girişimlerini önlediğini” söyledi.


Singapur’daki Savunma ve Strateji Çalışmaları Enstitüsünde görevli ve terör konusunda dünyanın en iyi uzmanlarından biri olarak kabul edilen Gunaratna, bu nedenle bugün önlendiği açıklanan terör planının El Kaide’ye bağlı hücreler tarafından planlandığını düşünmenin akılcı olacağını ifade etti.


FOTOĞRAF: Arşivdendir…


AÇIK GAZETE: İngiltere’de halkın yıllardır IRA saldırılarıyla içiçe yaşadığından diğer Avrupa ülkeleri ve ABD ile kıyasla son saldırı girişimi karşısında da soğukkanlı olduğu söylenebilir. 7 Temmuz 2005 saldırılarında metroda ölümlere karşın metro kullanımda sanıldığının tersine keskin bir düşüş yaşanmadı.


Bu saldıralar Lübnan konusunda İsrail yanlısı ve ABD güdümlü bir dış politika izleyen Başbakan Tony Blair’i zora sokacağı düşünülebilir.  Çünkü parlamentodan ülkededeki aydınlara geniş bir yalpezenin eleştiri oklarını üzerine çeken Blair’e diğer saldırılarda olduğu gibi bu saldırının da nedeni sorulacaktır. Yarınki İngiltere basını terörün kökenine inerken Blair’in yanlış politikasını mutlaka sorgulayacak ve faturanın büyüğünü Karayipler’deki tatildeki Blair’e gönderecektir…


Ayrıca bu olay Blair’in kamuoyu desteğinde heyelana uğradığı bir dönemde “Ya bu adamlar teröre karşı savaşmakla haklı” dedirtecek niteliktedir… İngiliz istihbaratın sanıkları bir süredir takip etmeleri ve olay öncesinde yakalayıvermeleri  de ilginçtir. Bu bir senaryo da olabilir…

793420cookie-checkBombacılar İngiltere doğumlu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.