Bulgaristan cumhurbaşkanını seçiyor

Bulgaristan’da Türkiye’nin aksine Cumhurbaşkanı’nı halk seçiyor.Toplam yedi adayın yarışacağı seçimlerde, Türk partisi Halk ve Özgürlükler’in (HÖH) ve dolayısıyla da Türklerin desteklediği aday, şu andaki mevcut Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov. Diğer adaylar Nedelcho Beronov, Volen Siderov, Petar Beron, Grigor Velev, Lyuben Petrov ve Georgi Markov’dan oluşuyor.


Bu seçim Bulgaristan’daki Türkler için  çok önem taşıyor.Bulgaristan’da iktidardaki koalisyon hükümetinde yer alan Türkler, mevcut istikrarın bozulmasını istemiyorlar.Diğer taraftan Bulgarların aşırı uç olan Ataka partisi Türklere pek sıcak bakmıyor.Ataka taraftarlarının Türklere fanatik saldırılarında artış var.


Bulgaristan’da yaklaşık Bir milyon Türk yaşıyor.Avrupa Birliği’ne 2007’de girecek olan  Bulgarista’ın bu durumu Türkiye açısından da çok önemli.En son yapılan belediye seçimlerinde Türkler, büyük bir başarı gösterip Bulgarlardan daha fazla meclis üyesi kazanmışlardı.Milletvekilliği seçimlerinde ise Türkler 34 milletvekiliğini aldılar.


IZMIR’DE 7 SANDIK KURULACAK


Türkiye’de ikamet eden yaklaşık 300 bin civarında Türk asıllı Bulgaristan  vatandaşının 22 Ekim’de gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanabilmesi için göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bursa, İzmir, İstanbul ve Edirne gibi şehirlerde seçim sandıkları kurulacak. Izmir’de 7 sandık kurulacak ve bunlar Bornova,Sarnıç,Görece,Altındağ gibi Bulgaristan göçmenlerinin yoğun yaşadığı bölgeler olacak.Seçimler çerçevesinde 49 ülkede toplam 144 seçim sandığı kurulacağı kaydedilirken, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, en çok seçim sandığının Türkiye’de kurulacağı açıkladı. Kanuna göre, yurtdışındaki herhangi bir yerleşim merkezinde seçim sandığı kurulması için o bölgede ikamet eden seçmenlerden en az 100 dilekçe gelmesi gerekiyor. 


BULGARISTAN’DAKI TURKLER


1980’li yıllardaki zorla isim değiştirme kampanyası sırasında yaklaşık 500 bin Türk zorla göçe tabi tutulmuş, bunların daha sonraki yıllarda tekrar Bulgaristan’a dönmelerine ya izin verilmiş ya da çifte vatandaşlık hakları tanınmıştı. Bunda, Türkiye’nin diplomatik girişimlerinin yanı sıra Bulgaristan’daki Bulgar nüfusunun düşüş kaydetmesi ve ayrıca iki ülke arasında hızla gelişen diplomatik ilişkiler rol oynamıştı. Geçmişte de bazı dönemlerde Türkiye’ye göçeden çok sayıda Bulgaristan Türkü bulunuyor ve bunların bazıları Bulgaristan vatandaşlığını koruyabildi.


Bulgaristan’daki gözlemciler, halkın politikaya ilgisizliği ya da mesefeli duruşu nedeniyle, cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım oranının düşük olmasından endişe ediyor.Bu yüzden de özellikle Türklerin eksiksiz bu seçimde oy kullanmaları çok önem arz ediyor.Diğer taraftan, önümüzdeki aylarda, Batı Trakya’da da seçimlerin olacağını hatırlatalım.
______________


* Rifat Sait: izmir Balkan Dernekleri Federasyonu Genel sekreteri

693510cookie-checkBulgaristan cumhurbaşkanını seçiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.