‘Bush, İran’a saldırmayı kafasına taktı’

ABD’li araştırmacı gazeteci Seymour Hersh’ün New Yorker dergisinde yayımlanan haberini manşetten aktaran The Guardian, Bush hükümetinin İran’da rejim değişikliğini kuvvet kullanarak sağlamayı aklına koyduğunu yazdı.


The Guardian, gazeteci Seymour Hersh’in başarılarını anlatırken Ebu Gureyb’teki işkence olaylarının gün ışığına çıkmasında kilit rol üslendiğini de ekledi. ABD yönetiminden isimlerini gizli tuttuğu kaynaklara dayandırdığı son haberinde başarılı gazeteci, Başkan Bush’un İran’ın yeraltındaki cephaneliklerini özel nükleer silahlarla havaya uçurmayı bile plan dahilinde tuttuğunu ileri sürdü. İddia edildiğine göre Pentagon’un önde gelen generalleri Başkan Bush’u bu olasılıktan caydırmaya uğraşıyorlar.


Seymour Hersh’a göre; İran’ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçlayan Batılı ülkelerin diplomatik girişimleri bir sonuç versin ya da vermesin,  Başkan Bush’un amacı Tahran’daki rejimi askeri yöntemlerle değiştirmek. Haberde, Washington’da kimi üst düzey yetkililerin bu tartışma yüzünden istifayı bile düşündükleri iddialarını aktardı.


STRAW YALANLAMIŞTI


“Peki böyle bir senaryoda Başkan Bush’un yanında İngiltere de var mı?” sorusunu da irdeleyen The Times ”Bu düpedüz delilik olur” manşeti atarken The Financial Times’a göre Jack Straw, İran’a saldırı olasılığını bertaraf eden bugüne kadarki en güçlü ve sert açıklamasını yaptı. Fakat gazete, İngiltere’de Dışişleri ile Başbakanlık arasında İran konusunda giderek büyüyen bir görüş ayrılığının sezildiğini de dile getiriyor. The Financial Times, Başbakan Blair’in İran’a saldırılmayacağına dair hiçbir zaman böyle güçlü bir güvence vermediğini belirterek bu sabahki baş yazısında ”diplomasiye devam” yorumunu yaptı.


RUSYA VE ÇİN’İ İKNA ÇABALARI


The Financial Times, “İran’ı nükleer programından vazgeçirmek amacıyla BM çatısı altında şu an yapılması gereken Tahran hükümetini yaptırımlarla tehdit eden bir Güvenlik Konseyi karar tasarısına Rusya ve Çin’in desteğini de sağlamalı” değerlendirmesini yaptı.


The Financial Times, İran’a karşı yaptırım konusunda İngiltere ve Fransa’nın destek verdiğini belirtirken askeri planlardan ziyade Moskova ve Pekin’i kendi çizgisine çekmek için çaba sarfetmek gerektiği yorumunu yaptı. Gazete, İran’a olası bir saldırının komşu Irak’ta istikrar sağlama şansını tamamen ortadan kaldıracağı uyarısında bulundu.

790000cookie-check‘Bush, İran’a saldırmayı kafasına taktı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.