Büyükelçisinden Blair’e ağır eleştiri

Irak soruşturması komisyonuna ifade veren Meyer, Blair’ın işgal planlarına Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonraki dönem için düzgün bir planlama karşılığında destek vermesi gerektiğini söyledi.

Meyer Blair bu şekilde davranmış olsaydı, savaşın sonuçlarının çok farklı olabileceğini belirtti. Meyer ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin desteği karşılığında İngiltere’ye çok az şey verdiğini savundu.

İngiltere’de Irak Savaşı ve sonrasına yönelik soruşturma üç gün önce başladı.

Aylar sürecek soruşturma

Irak Savaşı’na ve bu ülkenin işgaline dahil olma, İngiltere’nin bir nesildir aldığı en tartışmalı dış politika kararı olarak görülüyor, bu kararla ilgili tartışmalar hala sürüyor.

Soruşturma komisyonu ise savaşa gitme kararının nasıl alındığının yanı sıra, İngiltere’nin işgal sırasında ve sonrasındaki altı yılda izlediği politikaları inceleyecek.

Önümüzdeki birkaç ay boyunca diplomatlar, askeri yetkililer, istihbarat yetkilileri ve siyasetçiler, soruşturma komisyonu üyelerinin sorularını yanıtlayacaklar.

Bu siyasetçiler arasında, eski başbakan Tony Blair de bulunuyor. Sir John Chilcott, soruşturma komisyonu olarak herhangi bir davaya bakmadıklarının altını çiziyor. Ancak Sir John Chilcott soruşturmada, kimsenin de aklanmayacağını söylüyor.

Soruşturmanın aylarca süreceği sanılıyor. O nedenle de komisyon raporunu en geç Haziran ayı başında yapılacak genel seçimler öncesi açıklamayacak. (BBC)

827190cookie-checkBüyükelçisinden Blair’e ağır eleştiri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.