Cakarta’da işciler genel grevde

Bir çok sendikaya bağlı binlerce işci dediğini yaptı ve istekleri yerine getirilmeyince ülke çapında genel greve gitti. Perşembe günü sabahı Cakarta’nın bir çok bölgesinde ve diğer şehirlerde iş hayatı adeta felce uğradı. Özellikle sanayi bölgesindeki büyük fabrikalarda çalışan işciler işe gitmek yerine grev için meydanlara döküldüler.

Suzuki gibi büyük otomobil üreticileri ve bazı fabrikalar işyerinde hayati işleri yerine getirecek bir kaç işci bırakıp işcilerin tamamına greve katılabilmeleri için bir günlük izin verdi. İşverenler işcilerine izin verdilerini, aksi takdirde sendikaların fabrikalara gelerek işcileri greve katılmaya zorlayacaklarını, sürükleyerek götüreceklerini ifade ettiler.

Grevin getirisi işverenler açısından üretimde yüzde 70’lere varan kayıp oldu. Persembe gunu başlayan grev Cuma günü de devam ederse bu kayıp daha da büyüyecek

Greve giden sendiklar, asgari ücretin % 50 oranında artırılmasını. 2.2 milyon rupiah ( yaklaşık 420 türk lirası) olan asgari ücretin 3.7 milyona çıkarılmasını, aynı zamanda hükümetin sosyal güvenlik sistemini Ocak 2014 tarihinden uygulamaya koymasını ve dış kaynak uygulamalarının da yasaklanmasını istiyor. Ev kirası, ulaşım giderleri de dahil olmak üzere yaşam standardı indeksini iyileştirmek için asgari ücretin artırılması zorunlu diye düşünüyorlar.

Endonezya Metal Çalışanları Federasyonu greve siyah ceketlerini giymiş büyük bir işci ordusu ile katıldı. Federasyon başkanı kanun yapıcılara kendi talepleri hakkında bir ön uyarı yaptıklarını, talepleri dikkate alınmadığı için ülke çapında genel gereve gittiklerini ve talepleri Endonezya İşci Birliği ( Apindo) tarafından kabul edilene kadar gösterilere devam edeceklerini ifade etti.

Apindo ise asgari ücrette %50 artış isteğinin gerçekci olmadığını, bu istekler kabul edilirse yabancı yatırımcıların başka ülkelere taşınacağını iddia ediyor. Bu grevin yalnız ekonomik açıdan büyük bir kayıp olmadığını aynı zamanda yabancı yatırımcıların kafasına ülkeye yatırım konusunda soru işaretleri getirdiğini de vurguluyor.

İnsan Gücü ve Göç Bakanı Muhaimin Iskender işcilerin taleplerini geri çevirmek istemediklerini, bununla beraber bu grev devam ederse firmaların iflas edeceğini ve bir çok kişinin işsiz kalabileceğini buna meydan vermemek için ortak bir çözüm bulmak gerektiğini dile getirdi. Yanlış anlamaların önüne geçmek için firmalar ve işciler arasındaki iletişimin de önemine değinen bakan, hükümetin de firmaları büyümek için teşvik edeceğini, bu durumda firmaların işcilerine daha iyi maaşlar ödeyebileceğini de sözlerine ekledi.

____________

[email protected]

1555760cookie-checkCakarta’da işciler genel grevde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.