Cüce fırlatma yarışmasına cüceler hazır…

Eski bir İrlanda-İskoç ve İngiliz festival geleneği olarak Kuzey Amerika Kıt’a’sına aktarılan cüce fırlatma oyunu, cücelerin para kazanmak uğruna bu türden hakarete uğramaya razı olmaları yüzünden 18.yüzyıldan bu yana devam ediyordu.

Cüceleri bir güreş minderi üzerinde en uzağa fırlatmak esasına dayalı oyunun yıllardır Kanada ve ABD’de festivalleri, yarışma ve özel gösterileri düzenlenmekteydi. Ancak son yıllarda, özellikle Kanadalı aydınlar ve insan hakları savunucusu kuruluşların karşı çıkmasıyla bu yıl yapılması beklenen 2012 Cüce Fırlatma Yarışmaları’nın iptal edilebileceği öğrenildi.

Kanada’nın Toronto Belediyesi ve yerel hükümet ile Federal makamları iptal konusunda verilen dilekçeleri değerlendiriyorken, Meclis danışmanı olan Ron Johenes’in açıkladığı gibi bunu engelleyecek tarzda yürürlükte bir yasa da bulunmuyordu. Zira bir insanın cüce olsun ya da olmasın, kendisini güreş minderinde en uzağa fırlatmak üzere ortaya koymasını engelleyen yasalar yok, ancak zaman içinde insanlığa ait ahlak anlayışında bir değişim olabilirdi.

Bu tartışmalı konu, Nisan ayında yapılacak cüceyi en uzağa fırlatma yarışmalarının geleceğini tehlikeye sokarken, bu işten para kazanan cüceler de ¨Size ne oluyor, biz razıyız fırlatılmaya, atılmaya, örselenmeye… Doğa bize bu vücudu vermiş, atılsak da olur, satılsak da¨ biçiminde yorumlar yaparak yarışmaların engellenmemesini istedi.

1535450cookie-checkCüce fırlatma yarışmasına cüceler hazır…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.