CHP’li belediyenin Tamince’ye imar kıyağına tepki yağıyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türkiye günlerdir depremin enkazını kaldırmaya uğraşıp, kaybedilen canların acısına yanarken CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Fettah Tamince’nin imar değişikliği talebini oybirliği ile onaylaması tepki çekti…

CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 17 Şubat’ta gerçekleşen Meclis toplantısında, iktidara yakınlığı ile bilinen Fettah Tamince’ye ait arazinin imar değişikliği talebinin tüm partilerin evet oyu ile kabul edilmesi tartışma yarattı. Biri CHP’li eski Meclis Üyesi Recep Tokgöz, diğeri ise Antalya Barosu’nun önceki Başkanı Av. Polat Balkan’ın, kamu yararına aykırı olan düzenlemeyle kişisel rant sağlanacağı yönündeki itirazlarını reddeden Büyükşehir Belediyesi, bu kararla Fettah Tamince’nin Düden 2 Şelalesi bitişiğindeki deniz manzaralı 8,7 bin metrekarelik araziye rezidans yapmasının önünü açtı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antalya İl Örgütü, konuyla ilgili bir açıklama yaparak meclis kararına tepki gösterdi. Alınan kararla mevcutta 5 katlı olan yapıya fazladan katlar ilave edilmesine onay verilerek sağlık tesisi alanının rezidans ve ticari kullanıma açıldığına işaret edilen açıklamada, Depremin acısı tazeyken bu işlemin aceleyle meclis gündemine sokulmasına kimler neden aracılık etmiştir? Acılarımızı yok sayan, kişiye özel rant ve imar kirliliği yaratan, imar kanun ve yönetmeliklerini hiçe sayan bu kararı dava edeceğimizi, karar iptal edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi halkımıza ilan ederiz” ifadelerine yer verildi.

Türkiye 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük depremin enkazını kaldırmaya, yaraları sarmaya uğraşırken belediyelerin imar rantına yönelik çabalarının hızını kesmemesi, beton ekonomisinin boyutlarını da gözler önüne seriyor. Depremle birlikte yeniden gündeme gelen niteliksiz yapılaşma can ve mal kaybını artırırken, kentlerde planlı imar alanlarının sürekli olarak revize edilmesi belediyelerin en önemli gündeminin imar rantı olduğuna işaret ediyor.

TAMİNCE İÇİN KİŞİYE ÖZEL İMAR RANTINA KENTTE TEPKİ VAR

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı son meclis kararı da bunun çarpıcı örneklerinden biri oldu. “Fethullah Gülen benim için idoldür, Tayyip Erdoğan’ın adamıyım, tanıyınca âşık oldum” sözleriyle kamuoyunda adı sıklıkla tartışılan Rixos Otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin iflas eden Kayı Tur’un sahibi ünlü turizmci Talha Görgülü’den satın aldığı bina ve arazisi için yapılan imar değişikliği kentte tepkiyle karşılandı.

DAHA MECLİS KARARI ÇIKMADAN BİNADA YIKIM BAŞLADI

Fettah Tamince’nin satın aldığı 8727 m2’lik taşınmaz, Antalya Lara bölgesindeki falezlerin hemen üzerinde ve doğal sit alanı olan Düden Çayı’nın koruma sınırında bulunuyor. Deniz ve şelale manzaralı parselde bulunan ve Kayı Tur’un yıllarca operasyon merkezi olarak kullandığı binada geçtiğimiz ay yıkım başlamıştı. Belediye meclisinden imar revizyonu talebiyle ilgili kararın henüz çıkmadığı bir dönemde yıkım çalışmasına başlanması, adrese teslim ve kişiye özel imar rantı iddialarını doğrular nitelikte.

TİP ANTALYA İL ÖRGÜTÜ: ‘DEPREMİN YARALARI SARILMADAN’

CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısında tüm partilerin evet oyu ile kabul edilerek Fettah Tamince için yüz milyonlarca liralık imar rantına yol açılmasına tepki gösteren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antalya İl Örgütü, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Ülkede yaşanan depremin yaralarının sarılmadığı, enkazların kaldırılmadığı ve kayıpların sayısının henüz kesinleşmediği bir dönemde yapılan düzenlemeye tepki gösterilen açıklamada, “yani her şey daha çok yeni iken gözünü rant bürümüş inşaat çetelerinin Antalya’da yeni saldırısı bizleri bir kat daha öfkelendirmiştir” ifadelerine yer verilerek şöyle denildi:

SAĞLIK ALANINDAN TİCARET-TURİZM ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

“17 Şubat Cuma günü Antalya Büyükşehir Meclisi’nin şubat ayı devam oturumunda Düden Çayı kenarında ve hemen falezlerin üstünde olan Muratpaşa ilçesi Güzeloba Mahallesi’ndeki 3676 ada 21 parselin plan notlarının ‘Özel Sağlık Tesis Alanı’ndan, Ticaret-Turizm Alanı’na dönüştürülmesine ve imar kat yüksekliğinin artırılmasına’ ilişkin imar planı tadilat kararına yapılan itirazların reddedilerek oy birliği ile Belediye Meclisi’nden geçmesini esefle karşılıyoruz.

‘KİŞİLERE ÖZEL MEKANİZMALAR DEVREYE GİRDİ’

Alınan kararla mevcutta 5 katlı olan yapıya fazladan katlar ilave edilmesine onay verilmiş, sağlık tesisi alanı ise rezidans ve ticari kullanıma açılmıştır. Bu değişiklikle Planlı Alanlar Yönetmeliği ihlal edildiği gibi alanın sahibi olan Fettah Tamince’ye fazladan 200 Milyon TL’lik bir rant sağlandığı görülmektedir. Falezlerin üzerine bindireceği ekstra yapı yükü ve çevrenin genel görünümünü bozması ise bu kararlarda kamu yararının olmadığını ‘kişilere özel’ mekanizmaların devreye girdiğini göstermektedir.

DEPREM ZAMANI ACELEYLE MECLİSE SOKULMASINA KİM ARACILIK ETTİ

Depremzedelere bağış kampanyasında ekranlarda 120 Milyon TL bağışladığını açıklayan Tamince’ye 200 Milyonluk bu imar rantı neden verilmiştir? Depremin acısı tazeyken bu işlemin aceleyle meclis gündemine sokulmasına kimler neden aracılık etmiştir? Bu plan tadilatının değişikliğine ilişkin kararın oy birliği Büyükşehir Belediye Meclisinden geçmesi ise öfkemizi daha da artırmaktadır. Türkiye İşçi Partisi olarak acılarımızı yok sayan, kişiye özel rant ve imar kirliliği yaratan, imar kanun ve yönetmeliklerini hiçe sayan bu kararı dava edeceğimizi, karar iptal edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi halkımıza ilan ederiz.”

 

2670320cookie-checkCHP’li belediyenin Tamince’ye imar kıyağına tepki yağıyor!
Önceki haberMeclis tutanakları: Uyarılar yapıldı, önlem alınmadı
Sonraki haberİngiltere’de 2023 tatil talebi yüksek
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.