Çilekeş çocuklar 

İsrail Gazze’yi bombardımana devam ededursun, dünya liderleri birbirleri ile Netanyahu’yu ziyaret edip “yanındayız” mesajları vermek için yarışıyorlar.

Bu liderlerin mesajları açık ve nettir. “Gazze çocuklarını, sivil halkını katletmeniz bizim için önemsizdir. Devam edin, tam desteğimiz sizinle”. 

Gazze halkının %51inin 18 yaş altında olduğuna bakılırsa her zaman olduğu gibi bu savaştan da en fazla çocukların etkiliendiği açıkça görülebilir. 

Dünya çocukları sadece savaşlardan etkilenmiyor. Her yıl yayınlanan UNICEF “Dünya Çocuklarının Durumu 2023 Raporu” çocuklar için sağlanan aşılama programının Covid Pandemisinden sonra ne kadar olumsuz etkilendiğini ortaya koymaktadır.

Rapor, dünya çocuklarının beşte birinin ya hiç aşılanmadığı ya da çok yetersiz şekilde aşılandığını belirtiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi durumdan en vahim şekilde etkilenen çocuklar her zaman olduğu gibi yoksul ülkelerde yaşayan çocuklardır. 

Çocukların aşılanmasının önemini anlatmak için rapor şu istatistiki bilgiyi veriyor: 

“1990 yılında 11 çocuktan 1i 5 yaşına gelmezden evvel yaşamını yitiriyordu. 30 yıl içerisinde ölüm sayısı her 27 çocuktan 1 çocuğa düştü”. Bu ilerlemede çocuklar için sağlanan aşılama programının ne kadar önemli olduğunu belirtmeye gerek yok.

2021 yılında açıklanan UNICEF Dünya Çocuklarının Durumu Raporu ise özellikle Pandemi döneminin dünya çocuklarının ruh sağlıklarını nasıl olumsuz etkilediğini gözler önüne sermekteydi.

 Pandeminin toplumsal ruh sağlığı için yarattığı aşırı olumsuz durum ancak şimdi tüm vahimliği ile ortaya çıkmaya başlıyor. Hükümetlerin yaptıkları yanlışlıklar da. Ancak onlar yanlışlıklarından öğrenip ileride bunları tekrarlamamaya çalışmak yerine hatalarını örtbas etme girişimi içerisinde. 

“Çocukların ruh sağlığını ihmal ettiğimiz takdirde onların öğrenme, çalışma ve anlamlı ilişkiler kurarak dünyamıza katkıda bulunma kapasitelerini azaltmış oluruz.” Bu sözlerin sahibi UNICEF Direktörü Henrietta H. Fore. 

İngiltere’de yayınlanan “Good Childhood Report 2023” çocukların ve gençlerin günümüzde ne kadar mutsuz olduklarını, özellikle ruh sağlığı alanındaki sorunlarını gözler önüne sermektedir. Rapordan iki istatistik: 

Ruh sağlığı sorunlarının %50si 14 yaşına gelmezden önce başlar.

17-23 yaş grubunun %52sinin ruh sağlıklarında son 5 yıl içerisinde kötüleşme gözlemlendi.

6-16 yaş grubunun %39.2sinin ruh sağlıklarında 2017 yılından itibaren kötüleşme gözlemlendi.  

Geçtiğimiz hafta ITV kanalında Susanna Reid’in sunduğu özel “Tonight” programının konusu da çocukların ve gençlerin giderek kötüleşen ruh sağlığı üzerine idi. ITV’nin “Britain Get Talking – Britanya Konuşuyor” program dizisi, çeşitli konularda karşılaşılan toplumsal sorunları tartışmayı amaçlar. Programlar ayrıca kişilerin hangi kurumlardan yardım alabilecekleri konusunda da önemli bilgiler sunar. Britain Get Talking | Programmes (itv.com)

Programlara destek sağlayan kurumlardan Young Minds, bir yıl içerisinde 15 bin aileden çocukları için yardım çağrısı aldıklarını açıkladı. Çocuklar arasında kendilerine zarar veren çok sayıda çocuk bulunmaktadır.

Çocuklara en çok endişe veren konular arasında ailelerinin finansal durumu başta gelmekte idi. Birçokları için sürpriz olabilir, ama çocukların %59u iklim değişikliği konusunda çok endişeli olduklarını belirttiler. 

Programa katılan uzman psikiyatrist Profesör Peter Fonagy’nin, çocuklara sadece konuşmanın dahi yardımcı olacağını belirtmesi belki de programın en önemli açıklaması idi. 

Evet değerli okurlar, çocuklarımızın sağlıklı yaşam sürmesi onlarla ilgilenmemize bağlıdır. Yukarıda verdiğim linkten destek sağlayabilirsiniz. Dil sorunu olanlar için toplumumuz içerisinde bu konularda özveri ile çalışan kurumlar bulunmaktadır.   

 

 

  

2726840cookie-checkÇilekeş çocuklar 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.