Cumhurbaşkanlığına solcu aday

2005 yılında yapılan AB anayasası referandumunda da “Hayır” kampanyasının başını çeken Bove, Nisan ve Mayıs aylarında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülkesinde sesini duyuramayanları temsil edeceğini söylüyor.

Bove’nin adaylığını kesinleştirmek için Fransa yasalarına göre ihtiyacı olan seçilmiş en az 500 yerel yetkilinin imzasını toplamakta zorlanabileceği söyleniyor. Şu ana kadar Bove’yi destekleyen imzaların sayısı yüz civarında.

Tarım ürünlerinin genetik yapısının değiştirilmesine karşı da mücadele eden Jose Bove, Paris’de düzenlediği basın toplantısında “sesi çıkmayan herkesin sözcüsü olacağım” diye konuştu.

“Geleneksel sola artık inanmayanlara alternatif bir yolun mümkün olduğunu söylemek istiyoruz” diyen Jose Bove, seçmenleri kendisini destekleyerek sağı ve aşırı sağı püskürtmeye çağırdı.

Bove, “Ben bir partinin adayı değilim, profesyonel bir politikacı da değilim” diye konuştu ve “Adaylığım toplumsal örgütlenmeler, sendikalar, siyasi hareketler ve göçmen örgütlerinden, kendi arzuladıkları bir sol arayışı içinde olan yurttaşları biraraya getirmek anlamına geliyor” diye devam etti.

BOVE’UN GEÇMİŞİ

Bove Güney Fransa’daki Millau kasabasındaki inşa edilen McDonald şubesinin yakılması, 2001 ve 2003 yıllarında genetik yapısı değiştirilmiş ürünlerin tahrip edilmesi sebepleriyle üç kez mahkum oldu ve hapse girdi.

2005 yılında yine genetik yapısı değiştirilmiş ürünlere yönelik bir eylem gerçekleştirdi. Bununla ilgili dört aylık hapis cezasının kesinleşip kesinleşmeyeceği önümüzdeki bir kaç hafta içinde temyiz mahkemesinin kararıyla belli olacak.

Bove, cezası kesinleşirse kampanyasını hapishane hücresinden de yürütebileceğini söyledi.

Şu ana kadar Fransa Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağını açıklayan 20 civarında isim var. Bunlar arasında iktidar partisinden İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy ile Sosyalist Parti’nin adayı seçilen Segolene Royal son kamuoyu yoklamalarında en çok desteğe sahip adaylar olarak görünüyor.

Halen Cumhurbaşkanı olan Jacques Chirac’ın aday olup olmayacağı henüz açıklanmadı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 22 Nisan tarihinde yapılıyor. (BBC)

1145480cookie-checkCumhurbaşkanlığına solcu aday

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.