Cunta’nın yanısıra 12 Eylül de yargılanmalı

48 sendika, siyasi parti ve sivil toplum örgütünün 12 Eylül Cuntası’nın yargılanması istemini değerlendiren Prof. Dr. Önder, “1980 darbecilerinden hesap sormak demek, sadece Anayasa’nın geçici 15. maddesini değiştirerek birkaç eski komutanı adaletin huzuruna çıkarmak demek olmamalıdır” dedi.


Prof. Dr. Önder, “Diyelim ki, eski dönemin komutanları ve saptanabilen tüm işkencecilerden hesap soruldu ve tümü hak ettikleri cezaya çarptırıldı. Bunun anlamı, bireysel veya toplumsal düzeyde intikam almaktan öteye taşınamaz. Böylece intikam alarak 1980 felsefesini ters çevirebilir miyiz! Yoksa, biz de onların, işkence ekibinin yaptığını yinelemiş mi oluruz! Bu tartışma ceza hukuku ve hukuk felsefesi alanlarında yapılmalıdır” diye konuştu.


12 Eylül karanlığına iktisat ve sistem açısından değerlendiren Önder, şu yorumu yaptı:


“Birincisi, 1980 darbesini salt geleneksel militarizmle açıklamak olası mıdır; bu darbenin arkasında hangi yerel ve dünya kapitalizmine hakim güçler vardır? Eğer öyle ise, salt darbecileri cezalandırmakla ne elde etmiş oluruz? İkinci mesele de, salt darbecileri cezalandırarak, 1980 darbesini kullanarak Türkiye’yi dünya emperyalizminin odağına yerleştiren ekonomik akımdan çıkmış olacak mıyız! Eğer salt Anayasa’nın geçici 15. maddesini kaldırarak darbecileri cezalandırıp, 1980 lerde girmiş olduğumuz emperyalist tünelden çıkmayacak isek, acılarımız bitmeyecek demektir. Kaldı ki, böyle bir girişimi destekliyor olmakla beraber, bu noktada durmamız sonucunda içinde yüzdüğümüz emperyalist sistem bizi sömürmeye devam ederken, biz bu işleyişi demokratik görüntü ile süslemiş oluruz. Buna kapitalizmin bir itirazı olmayacağı gibi, böyle bir çabayı memnuniyetle karşılar.”


PROF: DR: İZZETTİN ÖNDER’İN YAZISININ TAMAMI İÇİN: 25 yıl sonra 12 Eylül

1024390cookie-checkCunta’nın yanısıra 12 Eylül de yargılanmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.