‘Kredi kartında 800 bin kara listede’

Aygün, ”Kart sahibi 133 bin kişi borcunu ödeyemez duruma düşmüşse, bankaların kara listesi 800 bin kişiye dayanmışsa, vatandaş kart başına 550, kişi başına 738 dolar borçlu duruma gelmişse, lamı cimi yok bu kredi kartları krizidir” dedi.


Konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, geçen yılın aynı döneminde 420 trilyon lira olan tasfiye olacak kredi kartları borçlarının bu yılın Temmuz ayı sonu itibarıyla 1 katrilyon 73 trilyon liraya yükseldiğine dikkat çeken Aygün, sorunlu kredi kartı borçlarının aynı döneme göre yüzde 147 arttığını ifade etti.


Geçen yıl sonu itibariyle sorunlu kredi kartları borçlarının 417 trilyon lira olduğunu hatırlatan Aygün, sorunlu kredi stokunun da 7 ayda yüzde 85 arttığın kaydetti.


Geçen yılın aynı döneminde 9.9 katrilyon lira olan kredi kartı alışverişleri tutarının bu yıl yüzde 54 artarak 15.5 katrilyon liraya yükseldiğini anlatan Aygün, ”Kartlı alışveriş yüzde 54 artarken, tasfiye olunacak borç geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 157, son 7 ayda ise yüzde 67.5 artıyorsa, kriz ben geliyorum değil, ben geldim demiş” değerlendirmesinde bulundu.


Aygün, şu anda kredi kartı başına ortalama borcun 550 milyon lira, olduğunu ifade etti.


Aylardan beri bütün verilerin kriz alametleri gösterdiğini, bu alametlerin doğru okunamadığını ve Kredi Kartları Yasası’nın bir türlü çıkarılamadığını savunan Aygün, ”Yasanın bir ay gecikmesi 25 bin yeni kart mağdurun borcunu ödeyemez duruma düşmesine neden oluyor. Son 4 ayda çıkarılamayan yasa 100 bin yeni faizzede yarattı. Bu da 2001 krizindeki sayıya eşit bir rakam” dedi.

1024400cookie-check‘Kredi kartında 800 bin kara listede’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.