Denizler Londra’da da anıldı

Yalçıner: Sadece RTE’ye karşı olmak yetmez
Çubukçu: Denizlerin son sözleri yolumuzu gösteriyor
Dündar: Bugünün iktidarı 50 yıl önceden tasarlandı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 50’inci yılında Londra’da da anıldı.

DAY MER’in organize ettiği “50. Yıl… Tükenmeyiz kırmak ile!” başlıklı etkinlikteki panelde Aydın Çubukçu, Mustafa Yalçıner ve Can Dündar 68 kuşağı ve bugüne yansımasını ele aldılar. Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde 8 Mayıs günü düzenlenen etkinliğe kalabalık bir katılım oldu. Konuşmacılar sunum sonrasında katılımcıların sorularını yanıtladı.

Ayrıca etkinlikte gitarıyla Canan Sağar ve sazıyla İbrahim Kırılmaz sahne aldı. DAY MER Kadın Korosu ve DAY MER Şiire Yolculuk Grubu da etkinliğe renk kattı.

Sarya Tunç’un yönettiği söyleşi saygı duruşuyla başladı.

Mustafa Yalçıner, Denizlerin idamının 50’inci yılının aynı zamanda II. Dünya Savaşı’nda faşizmin yenilmesinin 77’nci yılı olduğunu hatırlatarak Türkiye’deki anti-emperyalist ve demokrasi mücadelesinin tarihini özetledi. Denizlere gelinceye kadar emperyalist mücadelenin “sadece emperyalist işgale” karşı savaşan Mustafa Kemal’e emanet edildiğini belirten Yalçıner, Denizlerin ilk kez sınıf temelini öne çıkararak emperyalizmin dayanağı kapitalizme de karşı çıktıklarını söyledi.

Yalçıner, Türkiye’deki iktidarın ve Millet İttifakı’nın anti emperyalist mücadele içinde olmadıklarını tam tersine NATO ve Batı Emperyalizmi’ni desteklediklerini belirtti. Sadece RTE’ye karşı çıkmanın amacı saptıracağını öne süren 68 kuşağı önderi, Denizlerin savunduğu halk egemenliğindeki bir demokrasinin yolunun devrimden geçtiğini vurgulayarak parlamenter sistem ve iyileştirme reformlarıyla bu hedefin daraltılamayacağını savundu.

Deniz Gezmiş’in hem çocukluk arkadaşı hem de mücadeleye yoldaşı olan Aydın Çubukçu da anılarını anlatırken Deniz’in muhalif ve baskıya karşı mücadeleci kimliğinin çocukluk yaşlarında var olduğunu söyledi. Deniz’in çocukken fotoğraf çekinirken parmaklarıyla 6 oku işaret etmesinin CHP’liler tarafından saptırıldığını aktaran Çubukçu, Deniz’in idam sehpasında “Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm Leninizmin yüce ideolojisi! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi! Kahrolsun emperyalizm! Yaşasın işçiler, köylüler!” diyerek mücadelesini ve izlenecek yolu da gösterdiğini belirtti.

Yusuf Aslan için de “Kararlılığı sessizliğinde duran birisiydi” diyen Çubukçu, Gezi Davası’nda ceza alanların Denizlerden aldıkları mirası gösterdiklerini dile getirdi. Çubukçu dizleri titremeden darağacına giden Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in geriye devrimci ahlak ve gelenek bıraktığını, aradan 50 değil yüzlerce yıl geçse bile anılacaklarını sözlerine ekledi.

Almanya’da yaşayan gazeteci yazar Can Dündar da, büyük bir miras bıraktığını belirttiği 68 kuşağının dünyada ortaya çıkış nedenlerini irdeledi. Dündar, Türkiye’de 68 kuşağı denilince devrimci mücadelenin akla geldiğini vurgulayarak o dönemde sağın da ABD ve devletin desteğiyle Milli Türk Talebe Birliği’nde (MTTB) örgütlendiğini anlattı. Devletin solu katlederken anti komunist mücadele için sağı destekleyip palazlandırdığını örneklerle anlatan usta gazeteci, bugünkü iktidarın 50 yıl önceden tasarlandığını öne sürdü.

2604720cookie-checkDenizler Londra’da da anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.