Devlet eliyle antik kenti çöplük yapacaklar!

Prof. Dr. Veli Sevil antik kentin çöp depolama alanının antik kenti tehdit ettiğini belirtirken ihaleyi yapan Ödemiş Belediye Başkanı ise projeyi bütün kurumların yanısıra koruma kurulunun da onayladığını belirterek “devlet yer göstersin başka yere yapalım” dedi.

İzmir 2 nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun belirlediği 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na bitişik olan çöp dökme alanı için Ödemiş Belediyesi tarafından yapılan ihalenin ardından çalışmalara başlandığı öğrenildi. Ancak Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçelerine yeni çöplük yeri olarak Ödemiş’e 13 kilometre uzaklıktaki Türkönü köyünde Neikeia antik kentinin yanıbaşındaki alanın seçilmesine yöre sakinleri tepki gösteriyor. Yalnızca 10 yıl kullanım süresi olduğu belirtilen çöp depolama alanı için bölgenin seçilmesine karşı çıkan yöre halkı, Ertuğrul ve Kurucaova köylerinden yaklaşık bin imza toplayarak yetkililere ilettiler. Girişimin durdurulmasını isteyen yöre halkının ayrıca konuyu yargıya taşımaya hazırlandığı öğrenildi.

PROF. DR. VELİ SEVİL: ‘NEİKEİA ÇÖP TEHDİDİ ALTINDA’

Gelişmenin üzüntü verici olduğunu dile getiren Arkeolog Prof. Dr. Veli Sevin Plinius ve Vitruvius gibi antik çağ yazarlarının da belirttiği dünyanın en kaliteli zincifre (cıva sülfür) cevherine sahip bir maden şehri olan Neikeia’nın tehdit altında olduğunu kaydetti.

KAZI YAPILIRSA MADENCİLİK TARİHİNE IŞIK TUTACAK

Burada yapılacak bir arkeolojik kazının bölge tarihine ve özellikle de antik madencilik konusuna ışık tutacağını belirten Sevin, “antik kent turistik açıdan bölge için önemli bir potansiyele sahiptir. Yörenin eski çağlara ilişkin iyi durumda kalmış, kazılara elverişli tek cazibe merkezi burasıdır. Toprak üzerinden görüldüğü kadarıyla 6-7 bin kişilik bir tiyatro binasına bulunmaktadır. Yalnızca bu yapı kalıntısı dahi Neikeia kentinin ne denli önem taşıdığına işaret eder” bilgisini verdi.

TARİHİN ÇÖPLÜK OLMASINA SEYİRCİ KALMAYIN

Çöp depolama alanının, Ödemiş havzasının en kaliteli tarımsal ve hayvansal ürünlerinin yetiştirildiği alana kurulacağını söyleyen Sevin, “gelecekte havza kalkınmasına büyük yararı dokunacak bir ören yerinin kısa ömürlü bir çöplük ile kirletilip bozulmasına seyirci kalınmamalıdır. Vakit henüz geçmiş değil. Ödemiş, Beydağ ve Kiraz ilçe belediye başkanlıklarını, bu kararı yeniden gözden geçirmeye davet ediyorum” diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI KESKİN: ‘KURULUN ONAYINI ALDIK’

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ise çöp depolama alanından 10 belediyenin yararlanacağını belirtti. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Keskin, İzmir 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca işaretlenen alanın başlangıçta 200 bin metrekare olduğunu ancak önce 110 bin sonra da 65 bin metrekareye düşürdüklerini söyledi. 1998 yılından beri proje için çalışıldığını kaydeden Keskin, “ilgili bütün kamu kurumlarının projeyle ilgili onayları mevcut elimizde. Dosyamızda herhangi bir eksiklik yok. Keşke birileri çıkıp dosyamızda tek bir eksiklik bulsa da biz de gereğini yapsak. Son olarak 19 Nisan’da koruma kurulunun onayını da aldık” dedi.

‘BAŞKA YER GÖSTERSİNLER ORAYA YAPALIM’

Çöp depolama alanının Neikeia antik kentinin yakınında olduğunu doğrulayan Keskin, kendisinin de tarihe saygılı ve müzeye bağlı bir koleksiyoner olduğunu belirterek “buraya Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan uzman bir ekibin gelip inceleme yapmasını isterdik. Ama böyle bir çalışma yapılmadı ne yazık ki. Biz illa ki burada ısrar etmiyoruz. Bu konuda endişesi olanları da anlayışla karşılıyoruz. Yetkililer bize başka bir yer göstersinler oraya yapalım” dedi.

YÜZEY İNCELEMESİ YAPILDI

Bölgede arkeolojik bir sondaj çalışmasının yapılıp yapılmadığı yönündeki sorumuzu da yanıtlayan Keskin, “bazı görevliler gelip yüzey incelemesi yaptılar. Şöyle bir baktılar. Bazı kiremit parçaları göze çarpmış. Ancak sondaj çalışması yapılmadı bildiğim kadarıyla. Bölgenin zemininin kayalık olması bizim içimizi rahatlatıyor” yanıtını verdi. Projenin, Küçük Menderes Çevre ve Kültür Turizm Birliği bünyesinde uygulamaya konacağının altını çizen Keskin, çöp depolama alanının 3 ilçe, 39 belde ve bölge köylerinin ihtiyacını karşılayacağını da sözlerine ekledi.

Antik maden galerileri

Çöp depolama alanı kurulacak alan

Kaya mezarı MÖ 6-5. yy

Manastır, kilise

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin

Prof. Dr. Veli Sevil çöp depolama alanının antik kenti tehdit edeceğini savunuyor

Tiyatro alanı

Yapı kalıntıları

Yüzey buluntuları

1539250cookie-checkDevlet eliyle antik kenti çöplük yapacaklar!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.