Dizinden yatağına… Maydonoz Peel

Dede Peel, yoksul bir aileden geliyordu. Onun yoksul bir aileden gelmesi bütün yaşamı boyunca muhtaç biri olarak yaşaması demek değildi. Önce Blackburn’da  Hole House çiftliğinde çalıştı. Oradan ayrılıp  Fish Lane mahallesinde yaşamaya başladı. Çok küçük yaşta evlenerek, bir sürü çocuk sahibi oldu.


Çocuklarını; yedirmek, doyurmak, giydirmek Peel’in işiydi. Ona göre Blackburn çorak bir bölgeydi. Çiftlikte çalışırken başka şeyler düşlemişti.  Düşlerini çabalarıyla gerçekleştirdi.  Boş zamanlarında “Blackburn Grey” isimli özel bir kumaş dokuyordu.


O yöredeki insanlar daima arta kalan zamanlarını dokuma işi yaparak değerlendirirlerdi. Peel dokuma işini o kadar  ilerletti ki;  o günlerde icat edilen dokuma makinesi “Carding Cylinder” kullandı.


Onun Aklı fikri baskı makinesindeydi. Gizli gizli evinde baskı işleriyle uğraşıyordu. Dokuduğu kumaşları, evdeki kadınlardan biri buruşuk çıktığı için ütülüyordu. Bir gün Peel madeni yemek tabaklarından birinin içine bir desen çizdi, boyadı. Kumaşa ters çevirip bastırdı. Komşusu olan yaşlı bir  kadının makinesini kullanarak perdahladı.


Sonunda maydonoz desenleriyle empirme kumaş ortaya çıktı.


Peel ticari kazancı  Milli kazanç kabul ederdi. Bu felsefeyi kendisinden sonrakilere miras olarak bıraktı. İyice benimsemiş olacaklar ki;  bir kuşak sonrası işi ilerletti. İkinci kuşak empirmeye iyice hakim olmuştu.


Aileden Robert Peel,  Brookside köyüne taşındı.


Robert,  William Yates’in  küçük kızıyla evlendi. Kız onun dizinde büyümüştü. Robert kızın ailesinin yanında pansiyoner olarak kalırken tanışmışlardı. O zamanlar haftada 6 şilini zor öder, zamanının çoğunu o küçücük kızla geçirirdi. O küçük kız Mrs.Ped;  Lady Peel oldu.


Peel’de sağlam bir kafa vardı. Bury kasabasına yardım etti.  Irwel ve Rock’un gelişmesinde katkıları oldu.


Kumaş üzerinde “Resist Work” (Kumaş üzerinde beyaz çizgiler) yapan Peel sülalesidir…


YAZARIN DİĞER ÇALIŞMALARI İÇİN: www.filiztosyali.com

681410cookie-checkDizinden yatağına… Maydonoz Peel

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.