Domuz kıtlığı yaşanıyor

ABD, Kanada ve İngiliz Uluslartopluluğu ülkeleri tarım, ekonomi ve ticaret bakanlıkları geçtiğimiz hafta toplanıp, birlikte hareket ederek bir sonuca varmak, domuzları kurtarmak istediklerini açıkladı.

Kanada Domuz Üreticileri Birliği Başkanı Carty Stord,¨Domuz üreticisi geleceğinden emin olmadığı için bir an evvel hayvanları kesime gönderiyor, ahırlar boşalıyor, yakın zamanda domuz eti yiyemiyeceğiz, yazık bize¨ dedi. Kuzey Amerika’da ve özellikle ABD topraklarında süren kuraklık yüzünden son iki yıldır yeteri kadar hububat elde edilememiş, buysa tarımdan beslenen hayvancılığı sonuna getirmişti. Hububat fiyatlarındaki aşırı yükseliş yüzünden çiftlik maliyetleri denetlenemez oldu. Örneğin, Manitoba Eyaleti’nde 14 bin domuz beslenen BigSky adlı büyük bir ahır-çiftliğin iki yıl evvel ayda 250 bin Dolar olan yem maliyeti, son aylarda 1 milyon Dolara fırladı. Bu artış ve yanı sıra domuz etine duyulan talep yüzünden kasaplarda fiyat etiketlerine yanaşmak olanaksız oldu.

Çin’in domuz piyasasındaki etkisi

Öte yandan Çin’de aşırı derecede domuz tüketimi ve buna bağlı ithalat yüzünden dünya hayvancılık borsalarının da bundan etkilendiği açıklanıyor. Çin Halk Cumhuriyeti, öteki hayvanlara göre daha hızlı yetişen ve verimli et veren domuzun temel besin maddesi olarak halka sunulması için uzun zamandan beri ithalat yapıyordu. Kendi üretiminde hormonlu besinler kullanmak yüzünden türlü sakıncalarla karşı karşıya kalan Çin, ürettiği domuzu dışarıya da satamıyordu. ÇHC’nin domuz üretiminde ABD ve Kanada’nın gerisinde kaldığı, talep olarak önde gittiği belirtiliyor.

1542800cookie-checkDomuz kıtlığı yaşanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.