“Downer’e göre ayak sürüyen Rum Kesimi” iddiası

Sözcü Ertuğ, Downer’ın, açıkça olmasa da ayak sürüyen tarafın Rum tarafı olduğunu belirttiğini kaydetti.

Ertuğ, bir soruya karşılık mekik diplomasisiyle, iki tarafın rızasıyla ortak zemin oluşturulması hedeflendiğini belirtti.

Ertuğ, “Ortak zemin arayışı metodolojiyle ilgili… Öz konusunda yapılacak bir şey kalmadı…” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ertuğ, mekik diplomasisinin başlaması yönünde henüz Türk tarafından randevu talep edilmediğini, ancak Türk tarafının iyi niyetle yeni bir masa oluşumuna katkı için mekik diplomasisine hazır olduğunu vurguladı.

Teknik komitelerin, güven yaratma konusunda çalışabileceğine dikkati çeken Osman Ertuğ, Kıbrıs sorununun temelinde zaten karşılıklı güven eksikliğinin var olduğunu anımsattı.

Kıbrıs’ta iki tarafın rızasıyla oluşacak yeni süreç arayışının ancak yeni koşullarla mümkün olabileceğinin altını çizen Ertuğ, “Yeni koşullar çerçevesinde oluşacak yeni masa arayışı söz konusudur” dedi.

Birleşmiş Milletlerin, Kıbrıslı süreç vurgusuna işaret eden Osman Ertuğ, bugüne kadar her planın Rum tarafınca reddedildiğini, o nedenle de BM’nin yeni bir başarısızlığın sorumluluğunu almak istemediği için Kıbrıslı sürece vurgu yaptığını söyledi.

Ertuğ, çözüm için öze yönelik, denenmeyen hiçbir yöntem kalmadığını da yineleyerek, meselenin çözüm veya çözümsüzlük üretme laboratuarına dönüştüğünü kaydetti.

“Çok taraflı konferans çözüm getirirmiydi?” sorusuna karşılık da Ertuğ, “Bu denenmesi gereken bir yöntemdi. Bu yolla garantörlerin de içinde yer alacağı büyük pazarlık oluşur ve al ver ile bir noktaya varılabilirdi” dedi.

Downer’ın, “Cumhurbaşkanı Eroğlu Genel Sekretere bir mektup göndererek, çok taraflı toplantı çağrısı yapılması halinde çapraz oyu kabul edeceğini bildirmiştir” ifadesinin gerçeği yansıtmadığının altını çizen Sözcü, Eroğlu’nun, çapraz oyu müzakere etmeye ve sonuçlandırmaya hazır olduğunu söylediğini belirtti.

Ertuğ, “Cumhurbaşkanı Müzakereye hazırım dedi…. Önceden niye hazırım deyip pazarlık gücünü kaybetsin… Downer bunu yanlış yansıttı. Çok taraflı toplantı olmadığına göre Cumhurbaşkanı’nın bu önerisi de ortadan kalmıştır zaten…” dedi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Osman Ertuğ, mekik diplomasisinin, liderler düzeyinde olmayacağını da yineleyerek, öze yönelik malzeme tükendiği için liderlerin görüşmesinin anlamı kalmadığını belirtti.

Bundan sonraki süreçte yaşanacaklara ilişkin değerlendirmesinde ise Etuğ, “Ortak rızaya dayalı ortak irade ortaya çıkmazsa, var olan ortak zemin de olmazsa biz de oturup bekleyecek değiliz. Bugüne kadar müzakereler sürdüğü için statükonun değişmesi için yeterince gayret göstermedik. Bundan sonra buna yöneliriz. Diplomasi atağımız arttıkça, dünyadaki kabul görüşümüz de artacak” şeklinde konuştu.

Türk tarafının süreçteki gayretlerine yönelik eleştirilere karşılık ise Ertuğ, gerek genel Sekreter’in gerekse Downer’ın Türk tarafının gayretlerini takdir eden mektuplarının varlığını anımsatarak, bu gayretler sayesinde Birleşmiş Milletlerin işler “bu şekilde gitmez” noktasına geldiğini söyledi.

1538880cookie-check“Downer’e göre ayak sürüyen Rum Kesimi” iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.