Ek Protokol, ‘şerhli’ imzalandı

İmza, Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Demiralp tarafından atıldı. Türkiye ile AB Dönem Başkanı İngiltere arasında mektup teatisiyle yürütülen imza süreci, imzalı metnin, Türkiye’nin ek protokolü imzalamasının Kıbrıs Rum kesimini tanıdığı anlamına gelmeyeceğine yönelik deklarasyonla birlikte İngiltere’ye gönderilmesiyle tamamlandı.


İngiltere’nin AB nezdindeki Büyükelçisi John Grant, bu akşam ek protokol metnini 25 üye adına imzalayarak, Türkiye’nin AB Daimi temsilcisi Oğuz Demiralp’e göndermişti. Türkiye, ek protokolü imzalamak için İngiltere dönem başkanlığının mektubunu bekliyordu.


Kaynaklar, Türkiye ile AB arasındaki uyum protokolü metni üzerinde aylar önce anlaşmaya varıldığını ve Ankara’nın imzaya hazır olduğunu yaklaşık iki hafta önce AB dönem başkanlığına resmen ilettiğini ifade etmiş, AB dönem başkanlığından beklenen mektup gelir gelmez imzanın Brüksel’de atılacağını kaydetmişti. Ek Protokol TBMM’de de oylanacak.


TÜRKİYE ”KIBRIS CUMHURİYETİ”Nİ TANIMIYOR    
Gümrük Birliği metni ile birlikte yayınlanan deklarasyonda, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1960’ta kurulan asıl ortaklık devleti olmadığına dikkat çekilerek, Türkiye için ”bu Protokol’ün imzalanması, onaylanması ve uygulanmasının, Protokol’de atıfta bulunulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin herhangi bir biçimde tanınması anlamına gelmediği” bildirildi.


KKTC İLE İLİŞKİLER DEĞİŞMEYECEK
Gümrük Birliği metni ile birlikte yayınlanan deklarasyonda, Türkiye, protokole taraf olmasının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile mevcut ilişkilerini değiştirmeyeceğini teyit etti. 


İLGİLİ YAZI: ATA ATUN / KIBRIS’TAN… Deklarasyon ve Türkiye’nin tavrı

1023110cookie-checkEk Protokol, ‘şerhli’ imzalandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.