'Ergenekon bir terör örgütü'

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, ''Ergenekon Soruşturması''na ilişkin iddianameye son şeklini vermek için 29 Haziran pazar günü savcılarla 7-8 saat süren bir toplantı yaptıklarını bildirerek, "Rutin olarak yaptığımız bu toplantıda iddianamenin hukuki boyutunu ele aldık" dedi.


Çolakkadı, iddianamenin "Ergenekon Terör Örgütü" kapsamında hazırlandığını da belirtti.
Turan Çolakkadı, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde yer alan makamında basın mensupları ile yaptığı sohbet toplantısında, iddianamenin düşeceği mahkemeden, iddianamenin, sanıklara ve taraflara CD ortamında verilmesini talep edeceklerini söyledi.


İddianamenin yazılımının bittiğini ve Ulusal Yargı Ağı Projesine (UYAP) kayıt işlemlerinin sürdüğünü hatırlatan Çolakkadı, yazılımı biten ve redaksiyon işlemleri yapılan iddianameye, son operasyondaki gözaltına alınanların eklenmeyeceğini kaydetti.


Çolakkadı, yaklaşık 2 bin ila 2 bin 500 sayfa olması beklenen iddianamenin, UYAP'a kayıt işlemleri bittikten sonra, önce kendisine sunulacağını bildirdi.


''Ergenekon soruşturması''na ilişkin yargılamayı yürütecek olan mahkemeye, bir sürede başka dava verilmemesi için Adalet Bakanlığına talepte bulunduklarını anlatan Çolakkadı, davaya bakacak mahkeme belli olduktan sonra, bu konudaki kararı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) vereceğini belirtti.


Turan Çolakkadı, mahkemenin iddianameyi kabul etmesinin ardından soruşturmaya ilişkin "gizlilik kararı"nın ortadan kalkacağını ifade ederek, son operasyonda gözaltına alınan kişilere ilişkin soruşturmanın ise süreceğini anlattı.


21 KİŞİNİN SORGUSU SÜRÜYOR


Öte yandan ''Ergenekon soruşturması'' kapsamında 5 ilde gözaltına alınan 21 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor.


Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tümamiral İlker Güven, ATO Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, eski ADD Kadıköy Şube Başkanı Birol Başaran, yazar Erol Mütercimler, Halka ve Olaylara Tercüman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, Türkiye Gençlik Birliğinin önceki Genel Başkanı ve halen Genel Yönetim Kurulu üyesi olan Adnan Türkkan, Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Hamza Demir, Kemal Aydın, Neriman Aydın, Tunç Akkoç, Osman Gürbüz, Siyami Yalçın, Murat Avar ve Durmuş Ali Özoğlu'nun da aralarında bulunduğu 21 kişinin, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki işlemleri devam ediyor.
Konuya ilişkin çalışmanın, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince ortaklaşa yürütüldüğü, gözaltındaki kişilerden bazılarının yarın adliyeye sevk edilebileceği, diğerleri için ise ek gözetim süresi talep edileceği öğrenildi.


Bu arada, son operasyondaki aramalarda el konulan çok sayıda evrak ve bilgisayarın da emniyette uzman görevlilerce incelenmesinin sürdüğü belirtildi.


Soruşturma kapsamında, bir yapımcı ile yurt dışında bulundukları ifade edilen emekli bir general ve eski bir milletvekilinin de arandığı öğrenildi.


Öte yandan, gözaltındaki kişilerin avukatlarının emniyete gelişleri de sürüyor.


AB YAKINDAN İZLİYOR


AB Komisyonu, Türkiye’deki Ergenekon soruşturmasını yakından izlediğini belirterek, polis soruşturması ve yargılama aşamasında en yüksek uluslararası standartlara uyulmasını beklediğini bildirdi.


AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in sözcüsü Krizstina Nagy, günlük olağan basın toplantısında Ergenekon operasyonuna tepkisinin sorulması üzerine şunları söyledi:


"AB Komisyonu, bu davayı yakından takip ediyor. Davanın polis soruşturması ve yargılama aşamasında en yüksek uluslararası standartlara uygun ilerletilmesini bekliyoruz."

1062090cookie-check'Ergenekon bir terör örgütü'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.