File geri geldi

Siyah poşet kullanımının yasaklaması çalışmaları üzerine, emektar file dönüş yapmaya hazırlanıyor.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkbal Kalın, hayatın vazgeçilmez unsuru gibi görülen naylon poşetlerin, çirkin bir görüntü oluşturmasının yanında, insan sağlığı ve çevre kirliliği açısından olumsuz etki yarattığını söyledi.

Özellikle son 20 yılda, alışveriş merkezleri ile semt pazarlarında naylon poşet ve torbaların kullanımının yoğunlaştığını belirten Kalın, enstitü olarak bu ürünlerin kullanımına karşı çaba gösterdiklerini ifade etti.

Kalın, kolay bulunabilirliği ve maliyetinin düşük olması nedeniyle vazgeçilmez olarak görülse de bu ürünlerin verdiği zararların gelecek nesilleri bile etkileyeceği endişesi taşıdıklarını belirterek, ”Tüm ekolojik sistemi çökertmeyi başaracak naylon poşetin toprağa karışması için bin yıl gibi uzun bir süre gerektiğinin unutulmaması gerekir” dedi.Bu konuda toplumun her kesiminin bilinçli hareket edeceğini düşündüklerine işaret eden Kalın, şöyle konuştu:

”Temiz bir dünya istiyoruz. Bu düşünceden yola çıkarak, Türkiye Belediyeler Birliğinin Eylül Ayı Olağan Encümen Toplantısında kullanımının yasaklanması yolunda karar çıkan siyah poşet başta olmak üzere, kimyasal içerikli malzemelerden yapılan ürünler yerine, tasarımı bize ait, dönüşümü mümkün malzemelerden üretilen bez torba, kumaş file, kağıt torba ve kese kağıdı üretimi yolundaki çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Mevcut tasarımlarımıza yenilerini ekliyoruz.

Belediyelerin de desteğiyle uygulamanın sadece siyah poşetle sınırlı kalmayacağını, çevreyi koruma adına tüm naylon poşetleri kapsayacağını düşünüyoruz. Çünkü çevrenin önemi, özellikle bu yıl su sorunu ve küresel ısınma nedeniyle çok daha iyi anlaşıldı. Vatandaşların artık çarşı, pazara çıkarken eskiden olduğu gibi çevreye zarar vermeyen file ve bez torba kullanacağını, hem kendi sağlıklarını hem de çevreyi koruyacaklarını tahmin ediyoruz. Birbirinden gösterişli, taşıması şık ürünlerimizi şimdiden kişilerin ve alışveriş merkezlerinin beğenisine sunuyoruz.”

MODA OLMASI BEKLENİYOR

Kalın, bir süredir üzerinde çalıştıkları geri dönüşümü mümkün taşıma araçlarına şimdiye dek mefruşat ve kuyumculardan ilgi geldiğini kaydederek, belediyeler sayesinde halkın bilinçlendirilmesiyle bu ürünlerin alışverişin her çeşidinde kullanılacağını ve moda olacağını düşündüklerini de ifade etti.

İkbal Kalın, herkesi naylon poşet yerine, bez torba, kumaş file, kağıt torba ve kese kağıdı kullanmaya davet ederek, ”Geri dönüşümü mümkün olan ürünlerle dünyamızı daha az kirletip, bizden sonraki nesillere de temiz bir dünya teslim etmeliyiz” diye konuştu.

772440cookie-checkFile geri geldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.