‘Gerze’de sadece Hacıkadı horozu ötecek!’

‘TERMİĞE İNAT, YAŞASIN HAYAT’

Gerze’nin Yaykıl köyünde yapılması planlanan termik santrale karşı Yeşil Gerze Platformu tarafından önceki gün organize edilen mitinge, ÖDP, TKP, EHP, Yeşiller Partisi, Halkevi, Derelerin Kardeşliği Platformu, Karadeniz İsyandadır Platformu, Gençlik Muhalefeti ve Ekoloji Kolektifi gibi siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Greenpeace de destek verdi.

Cezaevi önünde bir araya gelen protestocular, Gerze meydanına kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. “Gerze’de Termik istemiyoruz, Termiğe İnat Yaşasın Hayat” sloganları atan topluluğa Trabzon’un Çaykara ilçesinde HES’lere karşı mücadele veren Solaklı halkı da destek verdi. Coşkulu kalabalığın, Hopa’da miting alanında öldürülen Metin Lokumcu adına pankartlar taşıması dikkat çekti.

‘AKP, POLİS VE JANDARMA GÜCÜYLE SUYU, TOPRAĞI SATIYOR’

Mitingde konuşan Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, Gerze’de yaşamın sürmesi için direnişe devam edeceklerinin altını çizerek termik santrale izin vermeyeceklerini belirtti.

Yeşil Gerze Çevre Platformu Sözcüsü Şengül Şahin, Yaykıl Köyü muhtarı Ahmet Tiryaki ve TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı birer konuşma yaptığı mitingde söz alan ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen, ekonomik krizle sarsılan kapitalizmin, doğayı daha fazla sömürerek krizi aşmaya çalıştığını söyledi.

Kapitalizm kendi sonu ile birlikte yaşamın da sonunu hazırladığına dikkat çeken İşleyen, “AKP, sermayenin doğayı metalaştırmasının önündeki engelleri kimi zaman yasalarla, kimi zaman polis ve jandarma ile aşarak gökyüzünü, dereyi, suyu, toprağı satıyor. Hopa’nın, Solaklı’nın sesiyle Gerze halkının sesi birleşiyor. Halkın birleşik mücadelesi karşısında AKP de, polis ve jandarmanın korumaya aldığı şirketler de duramayacaktır” diye konuştu.

GERZELİ AYŞE ANA: ‘ÖZİLHAN TERMÜK FIŞKUSU GARUŞTURUB DURUYU’

Solaklı Vadisinden gelerek mitinge destek verenler arasında bulunan yaşam savunucularından Safiye Yüksek Öcal, Gerzeli Ayşe teyzenin yerel aksanıyla oğluna yazdığı mektubu okudu: “Haaa oğul,az galsın yazmayı unuduydum Tuncay Özilhan deye biri buralarda termük fışkusu garuşturub duruyu. İstemeyük deyük, is-te-me-yük. Zaten bilim adamları bizim üçün deymiş ki; termük yapulusa ba’luk yiyemeyecok, meyve sebze yiyemeyecok, gağış gağış akan sularımıza zehir karuşacakmuş, ganser olocok deylerimiş. Biz ölecek, parayı Özilhan alacak. Töbe töbe. Neyse uşaam, ben sana gene yazarım. Buban çok selam ediyi. Gendüne iyi bak. Anan Ayşe.”

‘GERZE’DE SADECE HACIKADI HOROZU ÖTECEK’

Ayşe ananın termik santral istemediği Gerze’yi, her türlü sebzenin yetiştiği doğal tarım cenneti olarak tarif eden Öcal, disiplini ve sahiplenme duygusuyla ünlü Hacıkadı horozunun sesiyle uyanan yöre halkının da benzer duyguyla yaşam alanları için tek yürek olduğunu aktardı. Solaklı’daki Köknar ve Karaçam köylüleriyle birlikte Gerze halkının yanında olduklarının altını çizen Öcal, “Gerze’de sadece Hacıkadı horozu ötecek” dedi.

1533560cookie-check‘Gerze’de sadece Hacıkadı horozu ötecek!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.