Gezi davası, bozma kararlarının ardından yeniden görülüyor

Gezi davası Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin sanıklar hakkında verilen beraat kararlarını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı.

Gezi davası Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin sanıklar hakkında verilen beraat kararlarını bozmasının ardından tekrar görülmeye başlandı. Davada, toplam 51 kişi Gezi Direnişi sırasında ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs ettikleri’ iddiasıyla hakim karşısına çıkacak. Tutuksuz yargılanan Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay ile çok sayıda avukat, milletvekilleri ve uluslararası gözlemciler salonda hazır bulunuyor. Osman Kavala duruşmaya cezaevinden SEGBİS ile katılıyor.

Dava öncesi Taksim Dayanışması, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Gezi direnişinin mesnetsiz ithamlarla üçüncü kez karalanmak istendiği kaydedilen Taksim Dayanışması açıklamasında ise şunlar dile getirildi:

“Gezi Direnişi mesnetsiz ithamlarla 3. kez karalanmak isteniyor. Barışçıl direnişin meşru gerçekliği ısrarla çarpıtılmak isteniyor. Taksim Dayanışması olarak son derece açık ve net ifade ettiğimizi yeniliyoruz: Geziyi kirletemezsiniz. Geziyi suçla anılan bir eyleme dönüştürmenize izin vermeyeceğiz. Sipariş senaryolarla demokratik hak ve taleplerimizi, Abdocan’ın Ethem’in, Ali İsmail’in, Berkinin düşlerinin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Polise şiddet emri verenler, bu şiddete emir verenler, koruyan kollayanlar yargılanmalıdır. Demokrasiye güç vermiş milyonlarca yurttaşımız yargılanmak isteniyor. Dava geri çekilmeli, arkadaşlarımız hakkındaki iddialar düşürülmesi, Osman Kavala serbest bırakılmalıdır.Taksim Dayanışması’nda suç örgütü çıkarmaya çalışarak kendi hukuksuzluklarını örtmeye çalışanlara bir kez daha sesleniyoruz: Dayanışma ve emek yargılanamaz.”

Açıklamada söz alan dava avukatlarından İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Gezinin bitmek bilmeyen davalar silsilesiyle gözdağına çevrilmesi amacını taşıyor” dedi. Durakoğlu, şunları söyledi:

“2013’te bu yana siyasal stratejinin yargı eliyle uygulaması anlamını taşıyan 3. Versiyonu başlayacak. Gezinin bitmek bilmeyen davalar silsilesiyle gözdağına çevrilmesi amacını taşıyor. Fetö delil uydururken uydurulmuş delillerin kıymetli kılındığı bir davadır. İçerikten yoksun kanıtsız bir davadır ki kendi heyetlerini bile ikna edemiyorlar. Bu dava da beraatla sonuçlanacaktır. Geziyi onurla taşıyacağız.”

GEZİ PARKI DAVASI’NDA BİRLEŞTİRME KARARI

22 Ocak’ta bu dosyadan yargılanan Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi ve Mine Özerden hakkındaki beraat kararları İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.

Sanıklar “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırma”, “mala zarar verme”, “nitelikli yağma”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi”, “kasten yaralama”, “ağırlaştırılmış yaralama” ve “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlamalarından yargılandığı davada beraat etmişti. Fakat 3. Ceza Dairesi Ocak ayında dava dosyasının yeniden incelenmek ve hüküm kurulmak üzere ilk derece mahkemesine gönderilmesine hükmetti. Eksik delillerin sağlanması ile yargılamanın devamına karar verildi.

5 Şubat 2021’de ise Osman Kavala’nın yargılandığı diğer davaların da bu dava ile birleştirilmesine karar verilmişti. Davada tek tutuklu sanık Osman Kavala.

2515990cookie-checkGezi davası, bozma kararlarının ardından yeniden görülüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.