Gül: Güvenliğimiz için gerekeni yaparız

Gül,  Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin, ABD’nin kendilerine Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde operasyon yapmayacağına dair güvence verdiği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, ”Türkiye’nin güvenliğiyle ilgili hiçbir şey dinlemeyiz. Ne gerekiyorsa onu yaparız” diye konuştu.


Dışişleri Bakanı Gül, Yunanistan’ın Selanik kentinde sözde ”Rum Pontus soykırımı” anısına anıt dikilmesinin, Türkiye ile Yunanistan arasında dostane ilerleyen ilişkilere gölge düşürdüğünü söyledi.


Gül, İzmir ile Selanik kenti arasında imzalanması planlanan kardeş şehir protokolünün, söz konusu anıtın dikilmesi üzerine iptal edilmesi kararında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ekibinin kararını doğru bulduğunu belirtti.


Bakan Gül, Fransa’da meclise sunulan, ”Ermeni soykırımının inkarının” suç sayılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili olarak da bu konuya ilişkin önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.


Yaptıkları çalışmaların, kamuoyunu tahrik etmeyi değil, bir ülkenin ağır bir şekilde rencide edileceği böyle bir girişimin doğuracağı sonuçlar konusunda Fransa’yı vaktinde uyarmayı hedeflediğini belirten Gül, Türkiye’nin Ottowa ve Paris büyükelçilerini Ankara’ya çağırarak, kendilerinden konuya ilişkin detaylı bilgi aldıklarını kaydetti.


”Bu bir hükümet meselesi değildir, halkın meselesidir” diyen Gül, gerek sivil toplum örgütlerinin, gerekse iş adamlarının Fransa’da da böyle bir yasanın çıkmasının ilişkilere vereceği zarar konusunda kendi hükümetlerini uyardıklarını hatırlattı.


“TÜRKİYE ŞOKLARA KARŞI ÇOK KUVVETLİ”


Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye ve Türk ekonomisinin, içeriden ve dışarıdan gelebilecek şoklara karşı çok kuvvetli hale geldiğini söyledi.


Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, son dönemde Türkiye’deki yabancı sermayenin tedirginlik içinde olduğuna dair haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığını belirterek, ”Hayrola, ülkede bir değişiklik mi var? Hükümet Meclis’teki çoğunluğunu mu kaybetti? TBMM’de istenen yasalar çıkarılamıyor mu? Erken seçim kararı mı alındı?” diye soran Gül, yabancı sermayenin tedirginlik içinde olduğu yönündeki görüşlerin ”suni konular” olduğunu kaydetti.


Bakan Gül, ”TBMM’nin ve hükümetin kararlılığının üzerinde hiçbir otorite yoktur” dedi. (Senem Yazıcı – AA)

1030190cookie-checkGül: Güvenliğimiz için gerekeni yaparız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.