Güney’deki Türk evleri taşları için yıkılıyor…

TAK’ın çevirerek aktardığı Politis gazetesi, Güney Kıbrıs’ta, 1974 veya öncesinde Kıbrıslı Türkler tarafından terk edilen, taştan yapılmış evlerin, bir gecede yıkıldıklarını ve çok kıymetli taşlarının satıldıklarını yazdı.
 
Gazete, “Terra’yı Taş Taş Yıkıyorlar – Diğer Terk Edilmiş Kıbrıslı Türk Köylerinde Taş Üstünde Taş Kalmadı – Çete Sistematik ve Rahatsız Edilmeden Hareket Ediyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ta bulunan Kıbrıs Türk köylerindeki taştan evlerin, bazı kişiler tarafından bir gecede yıkıldıklarını ve çok değerli taşlarının inşaatlarda kullanılmak üzere satıldıklarını aktardı.


Gazete, Kıbrıslı Türk evlerinin taşlarının, bazı durumlarda tanesi 1.5 KL’den satıldıklarını, evin köşelerini oluşturan taşların ise, 10 KL’ye kadar alıcı bulduklarını belirterek, bu durumun hem Rum polisinin hem de “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nin” bilgisi dahilinde olmasına karşın, alınan önlemlerin yetersiz kaldığını vurguladı.


Gazete, Kıbrıs Türk köyleri olan “Asprogremo” barajı yanındaki “Finika” (Finike), “Euretu” (Dereboyu), “Sarama” (Kuşluca), “Androliku” (Gündoğdu), “Fasli” (Faslı) köyleri ve diğer bir çok Kıbrıslı Türk köyünün, “tam anlamıyla yağmalandığını ve taş üstüne taş kalmadığını” kaydetti.


Gazete, kimi durumlarda, çalınanların sadece evlerin taşları olmadığını, evlerin tahta kapı ve pencerelerinin de çalınarak, Kıbrıs gelenek ve tarihi eserlerine düşkün kişilere satıldıklarını yazdı.


Haberde, son günlerde “Terra” (Çakırlar) köyünde sakin, az sayıda Kıbrıslı Rum’un, kamyonların Kıbrıslı Türk evlerinden taşları alarak civarda yeni inşa edilmek üzere olan villalarda kullanılmak amacıyla götürüldüklerine şahit oldukları belirtilerek, konuya ilişkin haberlerin Baf Kaymakamlığı’na ulaşması sonrasında köye Rum polisinin ulaştığı vurgulandı.


Gazete, bu duruma ilişkin şikayetlerin, Rum yetkili makamlarına, yaklaşık 10 gün önce yapıldığını; ancak Rum makamların şikayetleri dün kanıtlayabildiklerini belirtti.


RUM MUHTAR DA İŞİN İÇİNDE


Gazete, dün bölgeye giden Rum yetkililerin, “Holi” yolu üzerindeki tarlaların sınır taşlarının çalındığını ve yapılan ihbarlara göre, bu hırsızlıkta, kendisi de, bölgede benzer taşlarla inşa edilmiş olan mandıralara sahip olan köy muhtarı Andonis Markitsis’in de yer aldığını yazdı.


Gazete, Rum muhtar Markitsis’in, suçlamaları reddettiğini belirterek; DİKO Baf Milletvekili Andonis Andoniu’nun ise, yaptığı açıklamada, bu şikayetlerin araştırılmasını ve gerekirse önlem alınmasını talep ettiğini yazdı.

700380cookie-checkGüney’deki Türk evleri taşları için yıkılıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.