“Gürcistan İngilizce’yi resmi dil yaptı”

Gürcistan Hükümeti’nin, küçük Kafkas ülkesinde 200 yıldır uygulanan Rusça hakimiyetine son verip yerine İngilizceyi resmi dil olarak kabul ettiği haberinin basında yer alması, Rusya Federasyonu’nda da şaşkınlık yarattı.

Rusların bunu hâzmedemeyeceği, bir hakaret sayıp buna misilleme olarak, internet üzerinden “hacker”lar aracılığıyla Gürcistan resmî sitelerini kullanılamaz duruma getireceği iddiaları ortada dolaştı.

“Al Jazeera Televizyon ve Haber Kanalı” üzerinden ilk kez duyurulan bu haber dünden bu yana kısa sürede tüm ABD basınında yer aldı. 2008 yılında Rusya ile silahlı çatışmaya giren ve Batı’yla ABD’nin araya girmesi sonunda işgalden kurtulan Gürcistan, o günden beri Batılılaşma çabalarına devam ediyordu. Siyasal değerlendirme ve yorum yapanlara göre, Gürcistan’ın İngilizce atağı ciddi anlamda ele alınmalıydı. Öte yandan Gürcistan’da okur yazar nüfusun yüzde 60 civarında mükemmel derecede İngilizce konuştuğu iddiaları da ayrıca şaşkınlık verdi.

______________

YAZARDAN YORUMCUYA: Yorum gönderen sayın yazarımıza… Haberin orijinali aşağıda öne sürülmüştür. Haber başta Al Jazeera televizyon olmak üzere çeşitli haber sitelerinde de yer aldı. Zaten haberin alıntı olduğu da haber metninde açıkca belirtilmişti…

“Georgia has adopted English as an official language. That is not the state of Georgia, but the country.

Traditionally, Russian has been the primary language, but after the 2008 invasion of Georgia by Russia, Georgians are turning away from the language. The government made it official.

Most Georgians see English as an avenue to prosperity. Yet it is a bit odd for a country with no direct connection to the British Isles to take up the English language in a region surrounded by Russian speakers and other dialects.”

1511020cookie-check“Gürcistan İngilizce’yi resmi dil yaptı”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.