Güvenlik güçlerine teslim oldular

Bu sabah Kandil ve Mahmur bölgelerinden Türkiye’ye araçlarla hareket eden, 8’i Kandil’den 26’sı Mahmur’dan toplam 34 kişi olduğu bildirilen grup, öğleden sonra Irak’ın Zaho kenti yakınlarındaki İbrahim Halil Gümrük Kapısı’na geldi. Burada bir süre işlemleri yapılmak üzere bekletilen grup, daha sonra Habur Sınır Kapısı’na geldi. Türkiye ile Irak arasındaki köprüyü yürüyerek gelen grup jandarmaya teslim oldu.

Grup, ifadeleri alınmak üzere tabur komutanlığına götürüldü.

Bu arada, Diyarbakır, Mardin, Van ve Şırnak barolarına kayıtlı 45 avukat, otobüsle Habur gümrük sahasına geldi.
Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar, 34 kişiyi savunmak üzere geldiklerini belirterek, ”Bu kişilerin tutuklanmasını beklemiyoruz. Mahmurdakiler zaten güvenlik önlemlerinden kaynaklı gitmişlerdi. Bu kişilere ancak Pasaport Kanunu’na muhalefetten işlem yapılabilir” dedi.

KONVOYDA KAZA: 1 ÖLÜ

Bu arada konvoyda iki aracın çarpışması sonucu kaza oldu. Kazada bir kişi öldü, birkaç kişi de yaralandı.
Grubun, birkaç saat sonra Türkiye sınırında yetkililere teslim olması bekleniyor.

ARALARINDA SİLAHLI EYLEME KATILANLAR YOK

Irak’taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen ve DTP’lilerin “Barış Grubu” olarak nitelendirdiği PKK üyeleri arasında silahlı eyleme katılanların bulunmadığı bildirildi.

Güvenlik güçlerine teslim olan 34 kişi arasında silahlı eyleme katılan örgüt üyelerinin bulunmadığı, sadece aralarındaki 5 kişi hakkında daha önceden “terör örgütü propagandası yapma” ve “örgüt üyesi olma” suçlarından işlem yapıldığı bildirildi.
Örgüt üyelerinin, verecekleri ifadeler doğrultusunda TCK’nın 221. maddesinde düzenlenen “etkin pişmanlık” hükümlerinden yararlanıp yararlanamayacağına karar verileceği bildirildi.

Bu arada PKK üyelerinin ifadelerini almak üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından özel yetkili 4 savcı polis helikopteri ile Habur Sınır Kapısı’na geldi.

Teslim olmaya gelen 34 kişilik grubun ifadesini alacak olan özel yetkili savcıları taşıyan ve Diyarbakır’dan kalkan helikopter Habur Sınır Kapısı’ndaki helikopter pistine indi. Özel yetkili 4 savcı, teslim olan 34 PKK üyesinin ifadelerini alacak.

Bu arada, DTP Milletvekilleri Pervin Buldan, Gülten Kışanak, Sebahat Tuncel ile ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Habur Sınır Kapısı’ndan gümrük sahasına girdi.

BARIŞIN FİLİZLENECEĞİ BİR SÜREÇ BAŞLATABİLİRİZ

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, ”Bugün eğer istersek burada ölümlerin duracağı, barışın filizleneceği bir süreç başlatabiliriz” dedi.

Irak’ın kuzeyinden gelmesi beklenen grubu karşılamak üzere Silopi’de bulunan Türk, DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna ve Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Aygül Bidav’ın da katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Ahmet Türk, ”sürecin doğru okunması” ve ”barış grubu” olarak nitelendirdiği grupların niçin gönderildiğinin doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, grupların, ”tıkanan açılım tartışmalarını, sürecin barışçıl ve demokratik gelişimin önünü açmak için geldiğini” savundu. Türk, ”Burada oluş nedenimiz, bu tıkanıklığın aşılmasıdır. Bugün eğer istersek burada ölümlerin duracağı barışın filizleneceği bir süreç başlatabiliriz” diye konuştu.

Bu olaya ”teslim oldular, bittiler” mantığıyla yaklaşılmaması gerektiğini ifade eden Türk, gelen grubun tutuklanmayacağını, sürecin kesintiye uğramayacağını umut ettiklerini kaydederek, bunun yepyeni bir barış sürecinin önünü açacağını söyledi.

Öcalan’a ”Sayın” diyen Türk, ”Demokratik siyasetin tıkandığını gören Öcalan’ın barış umutlarının yeşermesine katkı sunmak için 3 barış grubunun Türkiye’ye gelmesine öncülük ettiğini’ iddia etti.
Türk, bir gazetecinin sorusu üzerine, ”bu kişilerin pişmanlık yasasından yararlanmak için değil, demokratik açılımın önünü açmak için geldiklerini” ileri sürdü.

İZMİR VE ADANA’DA BASIN AÇIKLAMALARI

Irak’taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden geleceği belirtilen, DTP’lilerin “Barış Grubu” olarak nitelendirdiği, teslim olması beklenen PKK üyeleri için DTP’nin Adana ve İzmir teşkilatlarınca basın açıklaması yapıldı.
Adana’da 5 Ocak Meydanı’nda toplanan grup, PKK ve Öcalan lehine slogan atıp müzik eşliğinde halay çekti.

Slogan atan grup üyeleri, ellerinde pankartlarla DTP İl Teşkilatı binasının önüne kadar yürüdü. DTP’liler, burada güvenlik önlemi alan Çevik Kuvvet Müdürlüğüne bağlı polislere gül dağıttı.

DTP’LİLERDEN DESTEK

DTP üyesi bir grup, Irak’ın kuzeyinden gelerek teslim olması beklenen örgüt mensuplarına destek verdi.

Grup, ellerindeki pankartlar ve dövizlerle Taksim Meydanı’nda toplandı. Zaman zaman Öcalan lehine sloganlar atan grup, güvenlik güçleri tarafından uyarıldı. Daha sonra grup, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları eşliğinde Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüdü.

1221950cookie-checkGüvenlik güçlerine teslim oldular

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.