‘Haydarpaşa Garı’na dokunmayın!’

Türkiye ve Yunanistan Yeşilleri, yayınladıkları basın açıklamasında İstanbul’un siluetinin korunmasını istedi.


Yeşillerin açıklaması şöyle;


“İstanbul asırlardan beri Doğu ile Batı arasındaki çelişkili mimari anlayışıyla yer yer sıkışık bir tarzda yer yer ise boş alanlar düzenleyen bir şehir olarak konumlanmış, son yüzyılın başlarında ise Batı malzemesiyle Doğu tipi mimari tarzı geliştirmeye çalışılırken, Dolmabahçe Sarayı ve Haydarpaşa garı örneklerinde olduğu gibi şehrin siluetine uygun bir şekilde yapılanmıştır.


Ne yazık ki Cumhuriyetin kurulumundan sonra mimari anlayış tarzı değişirken, Doğu tarzı, bazı binalarda korunmaya çalışılsa da, artık dur durak bilmeyen beton binalar İstanbul’u teslim almaya başlamıştır.”


Açıklamada İstanbul mimarisindeki bozulmanın başlangıcıyla ilgili olarak da şunlar belirtildi:


“1980 askeri darbesinden cesaret alan ekonomi anlayışı egemen kılınırken, onun doksanlı yıllarındaki izdüşümü İstanbul’da modernizm adına Swiss Otel-Park-Gökkafes  kulelerini inşa ederken, örneğin Dolmabahçe Sarayı, o bölgedeki yeni görünüşün kurbanı olmuştur. İşte şimdi bir kurban daha seçilmek istenmektedir. O da Haydarpaşa garıdır. ‘Dolmabahçe sarayının mimarı bir Ermeni ailesi idi’ ya da ‘Haydarpaşa Garı Alman emperyalizminin Bağdat-Hicaz demiryolunun bir parçası olarak Alman mimarlar tarafından yapılmış dı, zaten bizim mimari karakterimize uymuyor’ diye, gizliden gizliye hükümetin ve onun belediyelerinin böyle bir anlayış varsa, bu anlayış da olanlara şunları hatırlatmak gerekir: Bu yapıları bizler yabancılara İstanbul’un kültürel zenginliği olarak göstermiyor muyuz? Modern diye sunulan oteller, limandaki vinçler, gökdelenler hangi yabancı misafirin ilgisini çekiyor zannediyorsunuz? Yanlış konumlandırılan bu tip binalar şehir yaşamını daha da çekilmez hale getirmiyor mu?”


Yeşiller, açıklamada İstanbul Belediye Başkanlığı’nın Mimarlık Kongresi sonuçlar dışında arayışlarda olduğunu öne sürerek şöyle devam etti:


“Onun için daha fazla söz söylemeye gerek yok. Eğer gerçekten ortak tarih anlayışı diye bir şey varsa ve bizler bunları dünya mirası olarak  görüyorsak, modern mimarlık adına bu çeşit çirkinliklere izin vermeyelim. Mevcut Mimarlık Kongresi’nde de ekolojik ve sosyal şehir anlayışı öne çıktı. İstanbul’un Belediye Başkanı ise kongrede çıkan fikirlere tümüyle ters biçimde farklı arayışlar peşinde. Bizler en başından beri binbir fikir bir şehir anlayışının tamda İstanbul için söylendiğine inanıyoruz. İstanbul Belediyesi Başkanlığına ve duyarlı kamuoyuna çağrı yapıyoruz. Haydarpaşa Gar binası etrafıyla beraber tarihi  yerinde kalsın.Dokunulmasın!”


 



 


 

1022660cookie-check‘Haydarpaşa Garı’na dokunmayın!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.