‘Hükümet AB eleştirilerini dikkate almıyor’

Haftalık The Economist dergisi Perihan Mağden’in beraat ettiği “askerlikten soğutma” davasını anlattığı yazısında “Havada uçuşan hakaretler” başlığını attı. Dergi, bir başka yazar Elif Şafak hakkında da Türkiye’yi aşağıladığı gerekçesiyle dava açıldığını belirtti.


“Narin bir sarışın ve İngilizce’yle İspanyolcayı ana dili Türkçe gibi konuşan bir kişi” olarak tanımladığı Elif Şafak ile ilgili şu yorumu yaptı:


“Türkiye’nin Avrupa’ya katılma çabalarında afişlerde yer alacak bir kadın olması gerekirdi. Ancak Elif Şafak, ‘Baba ve Piç’ adlı kitabında Türklüğü aşağıladığı gerekçesiyle yargılandığı davada üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.”


“ŞAKA GİBİ BİR ŞEY”


Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları eleştiren Avrupa Parlamentosu üyelerinden Joost Lagendijk hakkında “Türkiye’yi aşağıladığı” gerekçesiyle soruşturma açılmasını da “Şaka gibi bir şey” yorumuyla aktaran The Economist, şöyle devam etti:


“Türkiye hükümetinin Ceza Kanunu’nda ifade özgürlüğü için tehdit oluşturan hükümleri kaldırmak yerine gazetecilere yeniden hapis cezaları getiren yeni Terörle Mücadele Yasası’nı geçirmesi, AB’nin reform sürecinde geriye dönüldüğü yönünde şikâyetlerini de beraberinde getirdi. Ancak AB hakkında olumlu görüşü olan Türklerin oranı geçen yıl yüzde 61 iken bu rakam şimdi yüzde 40 olduğunda, çok az Türk bunu dikkate alabilir. Görünen o ki önümüzdeki yılki seçimler öncesi hükümet de bu şikâyetleri dikkate almıyor.”


ALEVİ VE KÜRTLERİN EĞİTİM TALEBİ


The Economist’deki bir diğer yazıda da Türkiye’de çok önemli bir reform alanının da eğitim, özellikle de kızların eğitimi olduğu belirtti.


Dergide, “Türkiye hakkında sık sık tekrarlanan şikâyet şudur: Türkiye Avrupa Birliği’nin taleplerini yerine getirmek için birçok yasa değişikliği yapsa da, değişikliklerin uygulanmasını teminat altına almak için gerekli zihniyet değişikliğini gerçekleştiremedi”  yorumuyla AK Parti hükümetinin, eğitim reformu konusunda önemli adımlar attığı belirtildi. Dergi, Türkiye hükümetinin bu alanda toplumun bazı kesimlerinin talepleriyle de yüzleştiğini şöyle aktardı:


“Ülkenin liberal ve Şii Alevileri din derslerinin verildiği sınıflardan muaf tutulmalarını istiyorlar. Türkiye nüfusunun beşte birini oluşturduğu düşünülen Aleviler, çoğu Türkün benimsediği Sünni İslam’ın zorla çocuklarına öğretilmesini istemediklerini söylüyor. Hatta bir aile bu konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkemenin onların lehine karar alması bekleniyor. En büyük Kürt partisi DTP’nin liderleri de okullarda Kürtçeye yönelik tüm yasakların kaldırılması talebinde bulundu. Ancak bir okul kitabında bile Kürtlerden bahsedilmezken bunu hayal etmek zor.”

1032250cookie-check‘Hükümet AB eleştirilerini dikkate almıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.