İngiltere havalimanlarındaki sıvı yasakları

UÇAKTAKİ GARİP YASAKLARA DEVAM: Taze bir haber: İngiltere’de Haziran 2024’te havalimanlarındaki sıvı yasağı kalkacaktı ancak hazırlıklar tamamlanamayınca ertelendi. İngiltere’de havalimanlarında, sıvılarda 100 ml kuralının kaldırılmasını sağlayacak güvenlik tarayıcılarının kurulumu tamamlanamadı. Havalimanı işletmeleri gecikme nedeniyle, yasak süresinin uzayacağını duyurdu. İngiliz hükûmeti, ülkedeki büyük havalimanlarına yüksek teknolojinin kullanıldığı ekipmanların Haziran 2024’e kadar hazır olması talimatını vermişti.

İngiltere’deki tüketici dergisi “Which?”, durumun yaz aylarında karışıklığa neden olabileceği konusuda uyarıda bulundu. Sıvı maddelerin taşınmasına ilişkin 100 mililitre kuralı, 2006 yılında, bir transatlantik uçuşunu bombalama planının engellenmesinin ardından getirilmişti.

Dostlar bu yasakları anlamak mümkün değil. Kapıda içme suyuna yasak getiriyorsun, 50 penclik suyu uçakta 5 sterline satıyorsun. Daha önce de yazmıştım. Duty Free’den alınan bir litrelik viskinin kapağını acıp içine çorap tıkanırsa bunun adı molotof kokteyl olur. Madem terörü önlemek istiyorsun Duty Free’deki alkol satışını yasakla. Geç bunları, anam babam, geç!

Uçaktaki bir garip yasak da gidiş dönüş aldığınız uçak biletinizin ilk ayağı olan gidişini kullanmadığınızda ya da uçağı kaçırdığınızda güvenlik gerekçesiyle dönüşü de kullanamıyorsunuz. İki ayrı bilet alırsanız sorun yok. Birisi bu yasağın mantığını açıklayabilir mi? Bana göre güpe gündüz düpe düz soygun.

Bir de bu havalimanlarında “vur deyince öldüren” türden işgüzarlıklar var. Örneğin Londra havalimanlarında ana giriş kapısından uçağa kadar tek arama yapılırken İstanbul havalimanlarında üç arama yolcuları canından bezdiriyor. Uçağa binmeden önce zaten kontrol edilmiş el çantanızı boşaltmıyorlar mı? O zaman içinizden serbest atışa geçiyorsunuz, ne derseniz bir eksik kalıyor.
***

SAĞLIK TURİZMİNDE KARA BULUTLAR: Sterlinin Türk Lirası karşısında alım gücünün yükselmesi Türkiye’ye sağlık turizmini de artırdı. Türkiye’deki özel diş hastanelerinin neredeyse tamamı yurdışında müşteri avında. Eee ne yapsınlar yoksullaşan kendi vatandaşı potansiyel müşteri olmaktan çıktı.

Şimdi sağlık turizmiyle yaratılan gelir kapısı kapanmak üzere. Nasıl mı? 31 yaşındaki Melissa Kerr, 2019’da İstanbul’daki Medicana Kadıköy Hastanesi’nde Brezilya tipi kalça kaldırma ameliyatı sırasında hayatını kaybetmişti. Hastane BBC’ye hasta ölümünden kendilerinin sorumlu olmadığını açıklasa da İngiltere’de riskli olduğu için yapılmayan bir ameliyatı gerçekleştirdikleri de ortada. İngiltere’de açılan soruşturmada adli tabiplik, kozmetik turizmi için giden hastalara yeterli bilgi verilmediğini öne sürüyor. Soruşturmaya Sağlık Bakanlığı’nın dahil olması davanın Türkiye aleyhine büyüyeceğini gösteriyor. Yakında bir ekip Türkiye’ye giderek konuyu enine boyuna mevkitaşlarıyla görüşecek.

Ne yazık ki Melissa Kerr, kozmetik turizminde Türkiye’deki tek kurban sayılmıyor. 2020’de Türkiye’de liposuction (yağ aldırma) ameliyatı olan üç çocuk annesi bir kadın ölmüştü. BBC Türkiye’ye kilo verme ameliyatı için giden yedi Britanya vatandaşının öldüğünü yazdı. Türkiye, İngiltere’den gidecek ekibi ikna edemezse sağlık turizminde irtifa kaybedecek…
***

TOPLUMDA ETKİNLİKLER: Önümüzdeki günlerdeki etkinliklerin özetini sizlerle paylaşmak istiyorum. İşte bana gönderilen basın bültenlerinden kısaca:

– Pop müzik sanatçısı Sibel Tüzün, Liverpool’da sahneye çıkacak. 27 Ocak Cumartesi akşamı Quarry Liverpool’da sahne alacak sanatçının konser biletleri online satışı www.twoflowersinthegrass.co.uk sitesinde başladı. 12 yaş altı için ücretsiz olan konser için kapıda bilet satışı yapılmayacak.
Grup Yorum 27 Ocak’ta Londra’da! Dominion Centre’de saat 17’de başlayacak konserde Suna Alan ve Hilmi Yarayıcı’nın konuk sanatçı olarak sahneye çıkacak. Biletlerin 10 sterlin olduğu ve ayrıntılı bilgi için 07551543608 / 07551542838’in aranabileceği belirtildi.
Rengin Göçmen Kadın Öyküleri kitabı için 28 Ocak 13’te “Wedge House, Whşte Hart Lane N17 8HJ” adresindeki GİK DER’de imza ve söyleşi günü düzenleniyor. Rengin Kadın Korosu’nin düzenlediği, “göçmen kadınlar öykü yarışması”sında seçici kurulun belirleyeceği öyküler kitap olarak basılmıştı.
Hoş Seda Klasik Türk Müziği Korosu’ndan “Uşşak-Segah Fasıl” konseri… Hoş Seda Klasik Türk Müziği Korosu, 2 Şubat Cuma akşamı 19.30’da Islington’daki St. James’ Kilisesi’nde “Uşşak-Segah Fasıl” konseri verecek. Konserin biletleri 25 sterlin olduğu ve Eventbrite üzerinden temin edilebileceği belirtildi. Konserle ilgili ayrıntılı bilgi 07568441357’den alınabilecek.
Cem Karaca’ya saygı gecesi… 16 Şubat’ta müzisyen Hakan Bilal’in çalıp söyleyeceği gece “24 High St, Stoke Newington N16 7PL” adresindeki DB MUSIC’te. Giriş 10 sterlin olarak belirlenmiş.

2752360cookie-checkİngiltere havalimanlarındaki sıvı yasakları
Önceki haber‘Cem Karaca’nın Gözyaşları’ filmine durdurma kararı
Sonraki haberAlkışı hep bol olacak oyun: Ayak bacak fabrikası
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.