İngiltere ve AB, Türkiye’deki seçimlere nasıl bakıyor?

Günce Akpamuk, Merve Kara Kaska / BBC Türkçe – 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler, Türk dış politikası açısından hayati önem taşıyor. İngiltere ve Avrupa Birliği (AB); Türkiye’nin özellikle demokrasi, AB üyeliği, Suriyeli sığınmacılar ve NATO’nun genişlemesi konularındaki tutumunu yakından izliyor.

İngiltere’de 13 yıldır iktidarda olan Muhafazakar Parti hükümeti açısından Türkiye ile ilişkilerde ana gündem maddelerinden biri göç oldu.

İngiltere hükümeti, Manş Denizi’ni geçmeye çalışan rekor sayıda göçmenin ülkeye girişini engellemeye yönelik daha sert bir tutum izliyor.

Eski İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın geçen yıl dışişleri bakanıyken, iktidara gelmesi halinde sığınmacıları göndermek istediği ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğu bildirilmişti.

Tartışmalı planla ilgili Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Basında yer alan Truss ile ilgili bu iddiaların asılsız olmasını umuyoruz” yorumunda bulunmuştu.

Bilgiç, Türkiye’nin bu fikre karşı olduğunu, “Son sekiz yıldır dünyada en çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan milletimizin üçüncü bir ülkenin talebiyle daha büyük bir yükün altına girmesi, üstelik uluslararası hukukla bağdaşmayan bir yaklaşıma katkıda bulunması söz konusu değildir” sözleriyle ifade etmişti.

İngiltere’de sığınmacıları Ruanda’ya gönderme planı geçen yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin müdahalesiyle engellenmişti.

BBC Türkçe’ye konuşan Nottingham Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Türk dış politikası uzmanı Dr. Natalie Martin, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik tutumunun sadece AB’yi değil İngiltere’yi de yakından ilgilendirdiğini söylüyor.

Martin bu durumun Brexit ile değişmediğini sadece daha “karmaşık ve belirsiz” hale geldiğini belirtiyor.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/articles/cndgy303n91o

2685070cookie-checkİngiltere ve AB, Türkiye’deki seçimlere nasıl bakıyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.