İngiltere’de tarihi grev

Geçtiğimiz salı İngiltere’nin demir yolu işçileri sendikası RMT, grev için oylamaya gitti. 40 bin demir yolu işçisinin önemli bir çoğunluğu grev için oy verdi.

İngiltere’de demir yolları ülkenin işçileri ve ekonomisi için olmazsa olmazı, buna rağmen yıllardır süren özelleştirme, parçalama ve şirketlerin kötü yönetimi işçilerin işlerini ve kişisel güvenliklerini riske atıyor. Geçtiğimiz salı günü İngiltere’nin demir yolu işçileri sendikası RMT, grev için oylamaya gitti. 40 bin demir yolu işçisinin önemli bir çoğunluğu grev için oy verdi. Yaz boyunca trenlerde iptaller ve kapanmalara yol açacak bu grev İngiltere tarihinin en büyük endüstriyel eylemi olarak görülüyor.

Sadece pandemi değil, savaş da zenginle yoksul arasındaki uçurumu derinleştirdi. Alman hükümeti krizden kurtulma önlemlerinde tekel ve bankalar ile zenginleri ilk sıraya koyuyor. Profesör Butterwegge, toplumun en altındakileri odağına almayan bir toplumun krizlerden kurtulamayacağını söylüyor.

Fransa’da ise yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, meclis seçimlerine iki hafta kala sözde bir “yenilenme” için hükümetinde değişiklik yaptı. Fakat sosyal kırım politikası aynı yolu izliyor. Cinsel şiddet ve tecavüz soruşturması altında olan bir bakanın atanması ise bu hükümet hakkında bilgi veriyor. 12 ve 19 Haziran’da iki turlu yapılacak milletvekili seçimleri için sol güçlerin birliği, değişim için bir umut olabilir. Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel (İngiltere’deki işçi eylemlerinden bir fotoğraf.)

İNGİLTERE’DE DEMİR YOLU İŞÇİLERİ GREV KARARI ALDI
Kieran CROWE
Counterfire

Bir yılın ardından, bu hafta, İngiltere çapında demir yolu işçilerinin yaşadığı sorunlar, grevin yolunu açtı. 25 binden fazla üyesi olan RMT sendikasının işçileri, özelleştirmeden bu yana en büyük endüstriyel eylem olarak görülen, tarihsel olarak devasa bir görev olan grev kararı için oy kullandılar. Özelleştirmenin de ötesinde bir grev de denilebilir, çünkü grevler, parçalanıp özelleştirilmiş demir yolları sektöründe devletin işlettiği tren raylarının bakımından sorumlu olan Network Rail’e ve bir düzineden fazla işlevsiz demir yolu seferi düzenleyen şirketlere karşı. Bu aslında olan gerçekliği yansıtıyor çünkü bu kurumların hiçbiri aslında demir yollarını işletmiyor; kovidden beri hükümet bu görevi görüyor ve aslında bu grev doğrudan Muhafazakar hükümete karşı.

Hükümet bunun geleceğini kesinlikle biliyordu ve hükümet tarafından yapılacak herhangi bir şaşkınlık ifadesi yalandan başka bir şey değil. Geçen yıl bu zamanlar, “Büyük Britanya Demir Yolları” sloganı adı altında hükümet tarafından gereksiz duyurular ve düzenlemeler yapıldı. Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, sendika kırıcısı olarak bilinen Keith Williams’ı “verimlilik fırsatları” ve “iş yeri ve emeklilik reformu” kararlarını uygulaması için göreve getirdi. Demir yolu sektöründe işleri, maaşları ve emekli maaşlarını kesmek için kovid sürecinde yaşanan çöküşü kullanarak işçilerin haklarına saldırıyor ve yeni düzenlemeleri hayata geçirmeye çalışıyor. Tüm bu sorunlar yüzünden, demir yolu işçileri eyleme geçmek için oy kullandılar ve başardılar.

Muhafazakarlar sendikalara bir teklif götürmüyor aksine tehditler savuruyorlar. Sağcı basın, Grant Shapps’ın “asgari bir hizmetin” tamamen yasa dışı çalışmasını engelleyen düzenlemeler yaptığını söylüyor; bu, Muhafazakarların uzun yıllardır söylediği bir yalan. Bugün demir yolu işçilerine yapılan saldırlar, yarın tüm işçilere yapılacak.

Gazeteler ayrıca RMT’nin önde gelen üyelerine karşı korkunç kişisel propagandayı da hızlandırıyor. Saldırılar, -sendikacıların fazla maaş aldığı veya kasıtlı olarak halka düşman olduğu iddia ediliyor- alışılmışın yanı sıra Soğuk Savaş dönemin söylemleriyle suçlamalar yapıyorlar. Birçok önde gelen RMT üyesi ile ilgili, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana İngiltere ve Batı’nın saldırgan tutumu ile ilgili yaptıkları yorumlar yüzünden Putin için çalıştıklarına dair doğrudan bir karalama makinesine başvurdular. Bu ne kadar aptalca olsa da Muhafazakarlar işçilere yönelik saldırıları haklı çıkarmak için gittikçe ve daha çaresiz hale geldikçe, bu gibi saldırıları çok daha fazla göreceğiz.

RMT anlaşmazlığı büyük olacak, ancak anlaşmazlığın genişlemesi için hâlâ bir alan var. Beyaz yakalıların sendikası TSSA, Network Rail içinde geniş temsilci toplantıları düzenliyor ve sadece üç hafta önce yıllık konferansında bu anlaşmazlıkta diğer sendikalarla koordinasyon sağlamayı taahhüt etti. Sürücüler sendikası Aslef’in neredeyse kesinlikle eyleme yol açacak ve halen devam eden oylama süreci var. Ulaşım araçlarının kullanımında, bazı tahminlerin önerdiğinden daha güçlü bir şekilde toparlanma var ve hükümetin popülaritesi, büyük ekonomik ve yaşam maliyeti krizi nedeniyle haklı olarak çökerken, demir yolunun her sektöründe grev olasılığı gözüküyor ve bu hükümeti rahatsız ediyor. Öyle görünüyor ki İngiltere’de grevler büyüyecek. (Çeviren: Çağdaş Canpolat)

2610460cookie-checkİngiltere’de tarihi grev

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.