İngiltere’de yaşam standartı alarmı

The Guardian gazetesinin haberine göre, yaşam standartlarının son yıllarda görülen en büyük darbeleri aldığı bu dönemde, işçilere destek olunması için hükümete yapılan çağrılar sürüyor.

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS)’nin yayınladığı resmi veriler, enflasyon da hesaba katılınca maaşların, ocak ayına kadar geçen üç aylık dönemde yıllık bazda yüzde 1 düştüğünü gösteriyor.

Bonus ödemeleri hesaba katılmadan elde edilen bu veriler, maaşların Temmuz 2014’ten bu yana en hızlı seviyede düştüğü anlamına geliyor. Bonus ödemeleri de hesaplamaya dahil edildiğinde ortalama toplam maaşların yüzde 0,1 oranında arttığı belirtiliyor.

The Guardian gazetesinin haberine göre, iş piyasası pandemi sonrasında istikrarlı bir şekilde toparlanma belirtileri gösteriyor. Yüksek enflasyon seviyesi ise bu toparlanmayı bastırıyor.

Uzmanlar da enflasyonun, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında artan enerji fiyatları nedeniyle daha da kötüleşebileceğini söylüyor. Verilerde, işsizliğin ocak ayına kadar geçen üç aylık dönemde yüzde 3,9’a gerilediği görüldü.

Böylelikle işsizlik, ilk kez Covid öncesi seviyelere düşmüş oldu. Yaşam standartlarının on yıllardır görülen en büyük darbeyi aldığını söyleyen İşçi Sendikası Kongresi (TUC) Genel Sekreteri Frances O’Grady, hükümetin gelecek hafta açıklayacağı ilkbahar bütçesini işçilere destek olmak için kullanması gerektiğini söyledi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Çalışanlar, finansal güvenliği ve geçinebilecekleri bir maaşı hak ediyor. Bunun yerine, reel gelirlerde son sekiz yılda görülen en derin düşüşle karşılar. Ayrıca, hükümetin bu konuda adım atmaması halinde hayat pahalılığı krizi de kötüleşecek. Bu yıl enerji fiyatları, maaşlardan en az 14 kat daha hızlı artacak. Hane halkı bütçeleri halihazırda büyük baskı altında ve daha fazlasını kaldıramazlar.”

Veriler, mevcut iş pozisyonlarının da 1,3 milyonla rekor seviyelerine ulaştığını gösteriyor. Bu da hükümetin maaş yardımı uygulamaları sona ermiş ve Omicron varyantı ekonomiye darbe vurmuş olsa da işçi taleplerinin devamlı olarak arttığına işaret ediyor.

Maliye Bakanı Rishi Sunak, hükümetin uyguladığı ekonomik destek tedbirlerinin, iş piyasasının tahmin edilenden daha iyi bir şekilde toparlanmasını sağladığını vurgulayarak şöyle devam etti:

“İş piyasamızın, mevcut küresel zorluklarla baş edebilecek kadar iyi bir pozisyonda olduğuna güvenim tam. İnsanların artan hayat pahalılığından endişe duyduğunu biliyoruz. Bu nedenle de insanlara harika işler bulma konusunda yardım etmenin yanında, bu ve gelecek mali yılda 20 milyar sterlinlik doğrudan destek sağlayacağız.” OLAY

2592140cookie-checkİngiltere’de yaşam standartı alarmı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.