Irak karıştı: Protestocular meclisi bastı

Irak’ta hükümetin aylardır kurulamaması ülkeyi karıştırdı. Seçimlerden ilk sırada çıkan Şii lider Sadr’ın yakınları önce Yeşil Bölgeyi ardından meclisi bastı. Parlamento oturumları askıya aldı. Yaşanan çatışmalarda 25’i asker 125 kişi yaralandı. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, ülkedeki siyasi tıkanıklığı yapıcı ve samimi diyalogla çözme çağrısı yaptı.

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, başkent Bağdat’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının meclisteki eylemleri nedeniyle Irak Meclisi’ndeki oturumların ikinci bir karara kadar askıya alındığı duyurdu.

Halbusi, Irak resmi ajansı INA’da yer alan yazılı açıklamasında, ülkenin zor ve hassas zamanlardan geçtiğini belirterek, görüşler arası hatta siyasi kesimler arası anlaşmazlıkların demokratik temelli gelişmiş ülkelerde normal bir durum olduğunu aktardı.

Anlaşmazlıklar ne boyutta olursa olsun çözümün diyalog olduğunu vurgulayan Halbusi, tüm siyasi kesimlere devletin çıkarlarının üstün tutulması gerektiği çağrısında bulundu.

Bu kapsamda halkın güvenliği, ulusal sorumluluklar ve anayasal haklara dayanarak ikinci bir karara kadar meclis oturumlarının askıya alındığını bildiren Halbusi, göstericilere barışçıl eylem ve devlet malını koruma çağrısı yaptı.

Halbusi, ayrıca Başbakan ve Genelkurmay Başkanı Mustafa el-Kazımi’ye devlet kurumlarını ve göstericileri korumak için gerekli tedbirleri alma çağrısında bulundu.

IRAK BAŞBAKANI’NDAN DİYALOG ÇAĞRISI
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, ülkedeki siyasi tıkanıklığı yapıcı ve samimi diyalogla çözme çağrısı yaptı.

Kazımi, ulusa sesleniş televizyon konuşmasında, yaşananlarla ilgili, “Herkesin iyi bilmesi lazım, fitne ateşi herkesi yakacak. Fitneyi körükleyenleri durdurmak için iş birliği yapmamız gerek.” dedi.

Kazımi, “Siyasi tıkanıklık için çözüm de siyasidir. Çözüm, yapıcı ve samimi diyalogla ayrıca Iraklılar için yapılacak fedakarlıklarla mümkündür.” diye konuştu.

ABD’DEN ŞİDDETTEN UZAK DURMA ÇAĞRISI
ABD yönetimi, Iraklı siyasi çevreleri, şiddetten uzak durmaya ve siyasi anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözmeye çağırdı.

Açıklamada, bugün başkent Bağdat’ta yaşanan eylemlerin yakından takip edildiği ve şiddet olaylarına ilişkin haberlerden endişe duyulduğu aktarıldı.

Barışçıl gösteriler düzenleme ve ifade özgürlüğünün Irak anayasasında teminat altına alındığına dikkati çekilen açıklamada, siyasi çevrelere soğukkanlı olma, şiddetten uzak durma ve siyasi anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözme çağrısı yapıldı.

YEŞİL BÖLGE’YE GİRDİLER
Irak’ta Ekim 2021’de yapılan seçimlerden galip çıkan Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr, hükümeti kuramayınca siyasetten çekilmişti. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi’ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz’da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani’yi seçtiğini duyurmuştu.

Mukteda es-Sadr destekçileri, İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Sudani’yi protesto etmek için bugün başkenti Bağdat’ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge’yi basarak meclis binasına girmişti. Protestocular, meclis binasında süresiz oturma eylemi başlatmıştı.

Irak Sağlık Bakanlığı yaşanan olaylarda şu ana dek 25’i asker, 100’ü sivil 125 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

2626050cookie-checkIrak karıştı: Protestocular meclisi bastı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.