İstanbul Depreminde İki İlçeden Çıkış Mümkün Olmayacak

İstanbul için ‘kaçış’ planı! Olası depremde iki ilçe hattından çıkış mümkün değil.

Prof. Dr. Naci Görür’ün Marmara depremine yönelik, “2030’a kadar olma olasılığı yüzde 64. Bu yüksek bir sınır. 10 bin bina artık topun ağzında. Her bir binayı 4 kat düşünelim 40 bin kat eder. Her bir kata 2 daire koyuyoruz o zaman 80 bin daire eder. Her daireye 4 kişi koy 320 bin insan. O kadar insanın bu depremde ölme olasılığı anormal fazla demektir. En minimumdan aldık, demek ki bu 300 bini sen artık milyon kabul edeceksin” sözleri İstanbulluları korkuttu.

Prof. Dr. Celal Şengör ise İstanbul’dan taşınacağını ifade ederek, “60-70 bin bina tamamen çökmese de yıkılacak. Kurtarma çalışmaları için sokaklara girilemeyecek. Kente giren çıkan yolların önemli bir bölümü kullanılamaz hale gelecek, ortaya çıkacak kaos ortamında sağ kalanlar da günlerce belki haftalarca bloke olacak” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’nin pek çok yerinden deprem haberleri gelmeye devam ediyor. Önceki gün Marmara Denizi Yalova açıklarında 3.3 büyüklüğünde deprem ile Prof. Dr. Celal Şengör’ün “İstanbul’dan ayrılmayı düşündüğünü” belirtmesi, İstanbullularda panik yarattı. Peki İstanbul, depreme hazırlıkta ne durumda?

Milliyet‘in haberine göre İstanbul genelinde resmi kayıtlarda 1 milyon 166 bin bina bulunuyor. Beklenen büyük İstanbul depreminin yaşanması durumunda 200 bine yakın binanın yıkılacağı tahmin ediliyor.

7.5 büyüklüğünde depremin yaşanması durumunda İstanbul’un tahliye planı nasıl olacak? İstanbul’un doğu-batı yönündeki bağlantısı E5’ten ve TEM’den sağlanıyor.

Deprem anında ise İstanbul’un tahliye ve kaçış güzergâhı kuzey yönünde ilerleyecek. Burada yaşanan trafik yoğunluğu nedeniyle arternatif bir güzergâhın açılması, Bağcılar ve Küçükçekmece hattında kuzeye kaçışın batı koridorunda çok mümkün olmayacağı ifade ediliyor.

ACİL ULAŞIM GÜNCELLENECEK
Milliyet’e konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul’da tahliye yollarından biri olan Basın Ekspres’te trafik nedeniyle sürekli bir tıkanıklık yaşandığını belirtti. Gökce şöyle devam etti: “Basın Ekspres’e batı ve doğuda bir alternatif yaratmaya çalışıyoruz. Şu anda bu konuyla uğraşıyoruz. Ona parelel kuzey ve güney yönünde yollara ihtiyacımız var. Kaçış güzergâhımız kuzey olacak. Önümüzdeki dönemde yeni yollar açacağız. Karadeniz yönüne gidecek yollar açağız. Sahil yolumuz da acil ulaşım yollarımızdan biri. D-100 karayolunda devrilme riski olan yapıların iyileştirilmesi gerekiyor. Kadıköy’de Kurbağalıdere civarında kaçış güzergâhı hazırlıyoruz.”

ÜST GEÇİTLER YENİLENİYOR
İstanbul için kruvaziyer gemi araştırdıklarını bilgisini de veren Gökce, “Olası bir afet anında kruvaziyer gemi, en temel iskan alanı olabilir diye düşünüyoruz. Üst geçitleri yeniliyoruz. D-100’dekilerde başta olmak üzere hepsi elden geçiyor. Güçlendirilmesi gerekenler güçlendiriliyor. 20 tane de viyadük için öncelikli olarak yenileme ve güçlendirme projelerini yürütüyoruz. İstanbul’u hem altyapı hem de üstyapısıyla güçlendirmeliyiz” dedi.

2708410cookie-checkİstanbul Depreminde İki İlçeden Çıkış Mümkün Olmayacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.