İstanbul’da barış mitinginin yasaklanmasına tepki: Hukuksuzluğu ve keyfiliği tanımıyoruz!

İstanbul’da 5 Eylül’de gerçekleştirilecek barış mitinginin yasaklanmasına dair konuştuğumuz Tertip Komitesi Başkanı Zeynep Çelik, “İktidarın gayri ciddi ve hukuksuz tutumunu tanımıyoruz” dedi.

5 Eylül’de Bakırköy’de Emek, Barış ve Demokrasi Güçlerinin yapacağı barış mitingine Bakırköy Kaymakamlığının yasak kararına tepki geldi. Yapılacak barış mitingin Tertip Komite Başkanı Zeynep Çelik, “İktidarın ve yerel yönetimlerin gayri ciddi tutumunu, keyfiliğini ve hukuksuzluğunu tanımıyoruz” dedi.

İstanbul’da Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri 5 Eylül’de Bakırköy pazar alanında “Ayrımcılığa karşı eşitlik, savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşlik” şiarıyla yapacak olduğu miting yasaklandı. Bakırköy Kaymakamlığı, 02-06 Eylül arasında eylemlerin yasaklandığını duyurdu. Kaymakamlığın yasak kararına tepki geldi. Miting Tertip Komitesi Başkanı Zeynep Çelik, yasak kararıyla ilgili Evrensel’e konuştu.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçlerinin, 1 Eylül Dünya Barış günü nedeniyle İstanbul halkının geniş katılımını sağlayacak, pandemiyi de dikkate alan bir planlama yaptıklarını hatırlatan Çelik, “1 Eylül’ün hafta içine gelmesi nedeniyle, pandemi koşulları da göz önüne alarak kitlesel bir katılımı da sağlayacak bir tarihin daha uygun olduğunu belirlemiş ve bu gerekçe ile 5 Eylül Pazar günü saat 15.00 için Valiliğe miting başvurumuzu 25 Ağustos Çarşamba günü basın toplantısı sonrası yapmıştık” dedi. Bazı eksik evraklarla beraber 26 Ağustos Salı günü tekrardan valiliğin etkinlik bürosuna gidildiğini belirten Çelik, etkinlik büro memurlarının ve hukuk müşavirliğinin kendi gününde yapılmasına ilişkin önerileri olduğunu belirtti ve “Biz de 25 Ağustos Çarşamba günü basın toplantısı ile tüm İstanbul’a çağrı yaptığımızı, kurumların 5 Eylül Pazar gününe ilişkin çalışmalarının sürdüğünü ilettik” dedi.

VALİLİKLE TOPLANTI YAPILDI
Daha sonra tertip komitesi başkan ve üyelerinin aranarak 1 Eylül’de yapılmasına ilişkin ısrarcı olunduğunu anlatan Çelik, “Mitinge ilişkin genel tavrımızın 5 Eylül’de yapılması olduğunu, başvurumuzu valiliğe yaptığımızı, ihtiyaç dahilinde valilikten toplantı talep ettiğimizi ilettik. 26 Ağustos tarihinde tertip komitesi aranarak toplantı talep edildi. 27 Ağustos saat 10.00’da Valilik binasında vali yardımcısı ve hukuk müşavirinin hazır bulunduğu toplantıya dahil olundu. 1 Eylül’e ilişkin önerilerini tekrarlayınca biz de genel gerekçelerle beraber 5 Eylül’de yapacağımızı ilettik. 1 saatlik görüşme sonrası toplantımız bitti ve sürümcemede bırakmadan gün içerisinde haber verileceği vali yardımcısı tarafından iletildi” dedi.

Aynı gün saat 17.25’te tertip komitesi başkanının aranıp, mitinge dair iznin çıktığının, sanatçı ve konuşmalara dair evrak eksikliklerinin 31 Ağustos Salı gününe kadar tamamlanması gerektiğinin tebliğ edildiğini aktaran Çelik, “28 Ağustos Cumartesi günü güvenlik şube tertip komitesini arayarak 5 Eylül miting gününe ilişkin teknik kısımların konuşulması için 1 Eylül Çarşamba saat 14.00’a tertip komitesinden toplantı talep etti. Biz de 1 Eylül Çarşamba saat 14.00’da toplantıya dahil olacağımızı ilettik” dedi.

BAKANLIK, İZNİ İPTAL ETTİRDİ
Çelik miting yasağına gelinen süreci şöyle anlattı: “30 Ağustos saat 15.40’ta valilik tarafından gelen telefonla İçişleri Bakanlığının 1 Eylül etkinlik ve mitinglerini kendi gününde yapmasını ilettikleri için iznimizin iptal edilip 5 Eylül mitinginin yasaklandığını ilettiler. Biz de etkinlik ve mitingimizin iznin bizzat valilik tarafından iletildiğini, tüm kurumların çalışmalarını ve hazırlıklarını buna yönelik yaptığını, iptali ve yeni bir tarihin belirlenmesinin mümkün olmadığını ilettik. 31 Ağustos tarihinde tertip komitesi üyeleri valilik ve emniyet tarafından tekrar aranıp iptali iletildi. İptal tebliğinin alınması için tertip komitesi valiliğe çağırılmıştır. Tertip komitesi, iznin verildiğinden kaynaklı iptali kabul etmediği geri bildirimini iletti. Aynı gün içerisinde valilik tarafında tertip komitesi başkanının adresine tebligat gönderilmiş arkadaşımız evde olmadığı için tebligat muhtarlığa bırakılmıştır.”

“BARIŞIN SESİNİ YÜKSELTMEYE ÇAĞIRIYORUZ”
Tertip komitesi olarak değerlendirme yaptıklarını ifade eden Çelik, “Tertip komitesi olarak miting gününe ilişkin iptali kabul etmediğimiz, bundan sonraki süreci İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri ile beraber planlayarak çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Çelik yasak kararına ilişkin emek, barış ve demokrasi güçlerinin tutumuna dair, “İstanbul Valiliği miting başvurumuzu önce izin verip daha sonra İçişleri Bakanının müdahalesi ile sadece tarihi gerekçe göstererek miting izninin iptal edilmesini izahı yoktur. İktidarın ve yerel yönetimlerin gayri ciddi tutumunu, keyfiliğini ve hukuksuzluğun tanımıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yasak kararının iki gerekçesi olduğunu belirten Çelik, “ABD’nin işgal politikalarının taşeronu haline gelen AKP-MHP iktidarının işgal politikalarına, göçmenler üzerinden yürütülen ırkçılığa karşı, Kürt sorunun da demokratik çözüm talebinin milyonlar tarafından dile getirilmesini ve sokağın bu mücadelenin sesi olmasına tahammül edemeyiş. İki toplumsal muhalefet bileşenlerinin birleşik mücadele konusundaki ısrarı ve ortaya çıkan umut iktidarı korkutuyor. O yüzden herkesi haklarımızı sahip çıkmaya , işgal politikalarına, ırkçılığa, emekçilerin köleleştirilmesine, kadın, LGBTİ+ düşmanlığına, Kürt halkına yönelik saldırılara karşı barışın sesini yükselmeye çağırıyoruz” diye konuştu. (İstanbulEVRENSEL)

 

2545580cookie-checkİstanbul’da barış mitinginin yasaklanmasına tepki: Hukuksuzluğu ve keyfiliği tanımıyoruz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.