Julian Assange’a Özgürlük Yürüyüşü

“Julian’ın tutukluluğu, rahatsız edici gerçekleri gündeme getireni cezalandırmak teşebbüsüdür.” Stella Assange

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın, tutuklu olduğu İngiltere’den 175 yıl hapis cezasına çarptırılabileceği ABD’ye teslim edilmemesi için yürütülmekte olan uluslararası kampanyanın bir etkinliği de cumartesi günü (11 Ocak 2023) Londra’da yer aldı. Assange için gerçek adalet isteyen 2 ila 3 bin arasında insan Londra’da bir gece karnavalına katıldı.

Yürüyüşçüler, adaleti simgeleyen mahkumlar veya palyaço burunlu yargıçlar gibi giyinerek, ellerinde Assange’ın serbest bırakılmasını ve ifade özgürlüğünü savunan döviz ve pankartlar  taşıyarak, Londra merkezinden başlayarak tam bir karnaval havasında Oxford Caddesi üzerinden Parlamento binasının önüne yürüdüler. 

Wikileaks

Wikileaks’in kurucusu Assange, 2019’dan beri İngiltere’de Belmarsh hapishanesinde tutuklu bulunuyor ve burada, İngiliz hükümetinin kendisini ABD’ye iade etme kararına yaptığı itirazın en son aşamasının sonuçlanmasını bekliyor. 

Assange, 2010’dan itibaren, ABD’nin özellikle Irak ve Afganistan’daki askeri ve diplomatik faaliyetleri hakkında wikileaks.org’da 700.000’den fazla gizli belge yayımladığı için ABD’de yargılanıyor. Wikileaks, gizli hükümet belgelerinin toplanması ve dağıtılmasıyla dünya çapında yankı uyandırmıştı. Temmuz 2010’da ABD’nin Afganistan ve Irak’a karşı yürüttüğü kampanyalarla ilgili yüz binlerce belge yayımladığında, bu belgeler ABD’nin savaş suçlarını kanıtlıyordu.  ABD’nin kirli işlerinin bu şekilde dünya kamuoyu önünde yayımlanmasının ardından Assange güvenlik yetkililerinin hedefine kondu. Londra Ekvador Büyükelçiliğinde yedi yıl boyunca kendisine verilen siyasi sığınmanın ardından 2019’tan beri maksimum güvenlikli Belmarsh Cezaevinde tutuklu.

ABD’ye iade edilirse casusluk suçlamasıyla 175 yıl hapisle karşı karşıya. Oysa, casusların gizlice hükümet ve ordular için çalıştığını, Assange ’ın avukatları belirtiyor. Assange gibi gazeteciler ise kamuoyunu bilgilendirmeyi ve şeffaflık yaratarak toplumu demokratikleştirmeyi kendi işleri olarak görüyorlar. Assange, devletlerin kirli çamaşırlarını ortaya çıkaran, aralarında belki en iyi tanınanların Daniel Ellsberg, Mordechai Vanunu, Chelsea Manning ve Edward Snowden’in olduğı, ama aslında sayıları yüzleri aşan onurlu bir gazeteci ve hümanist bir geleneğin sürdürücüsü. 

Stella Assange

Yürüyüşten sonra Westminister’de Emmanuel salonunda yapılan mitingde, aralarında Jeremy Corbyn’in de olduğu konuşmacılar, Assange’ın özgürlüğünün insanlığın bilgilenme hakkı anlamına geldiğini sık sık vurguladılar. Julian Assange’ın eşi Stella destekçilere savunma kampanyasını daha da güçlendirme çağrısında bulundu.

Londra 12.2.2023

2668330cookie-checkJulian Assange’a Özgürlük Yürüyüşü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.