Kanada meteliğe kurşun atıyor

Yeni federal hükümet bütçe görüşmeleri sırasında Kanada kuruşu olan 1 Penny’nin, üzerindeki yazılı değerinden daha fazla maliyete çıkması yüzünden bu kararın alındığı açıklandı.

Kanada’da en ufak para birimi olan penny-Kanada kuruşu, 1 kuruş değerindeyken darphanedeki üretimi 1,35 kuruşa mâloluyordu. Federal hükümetin 0.35 kuruş fazlasına üretip 1 kuruşa sattığı bu paranın bir hükmü kalmamıştı.

2012-2013 yılı Federal Bütçe oylaması sırasında kuruşa yüz veren olmadı ve bakır-çinko karışımı olan, bir yüzünde Kraliçe Elizabeth’in silüet portresi bulunan penny’nin geri toplanmasına karar verildi.

Bu hesaplamayla, Kanada Hazinesi sadece bu yolu deneyerek yılda 12 milyon Dolar kâra geçmiş olacak. Ancak en küçük para birimi olan bu kuruşların hemen ardındaki 5 sent’in kuruş yerini alması ekonomistler tarafından doğru bulunurken, bütçe uzmanları gelecekte başka sıkıntılar çıkabileceğini de ifade ediyor. Bu yöndeki kaygılar arasında, onluk para sistemini çıkmaza sokan bir uygulamaya adım atıldığı şeklinde iddialar yer alıyor. Ayrıca perakende satış piyasalarında para üstü vermek açısından oluşacak sıkıntılar da bunlara ilave ediliyor.

1537560cookie-checkKanada meteliğe kurşun atıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.