Kanada Ordusu asker arıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından sonra paçaları tutuşan İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmak için ¨Leffen takdim olunan arzuhallerini¨  ilk tasdik eden üye devlet Kanada’dır; bu kıyağını unutmayın.

1952’de NATO’ya katılan Kanada, BATI Kulübü’nün en güçlü bu savunma teşkilatının ABD ve İngiltere’den sonra öteki güçlü üyesi olarak biliniyor. 

Ama öyle mi, bu biraz meşkuk; yani şüpheli bir şey…

Müttefik ülkelerden herhangi birine bir saldırı olursa yanınızdayız, sizi ölürüz de yalnız bırakmayız diye yemin billah ederek NATO’ya katılmış bulunan Kanada’nın ordusu, şimdi, asker toplamakta zorluk çekiyor. 

1855’de kurulmuş Kanada Ordusu’nda bugün generalinden erine kadar toplam 44 bin asker var; 25 bin kadar ihtiyat askeri evlerinde alokalk gidelim deyince yola çıkmaya hazır bekliyor. 

Ayrıca 5 bin kadar özel harekât askeri yedekte bekliyor.

Fakat ordunun gerçekte açığı var; bu açığı da Kanada Ordusu’nun üst rütbeleri açık açık söylüyor. 

Yapılan hesaplamalara göre ordunun en az 16 bin kadar askere daha ihtiyacı var. 

Genelkurmay’ın stratejik hesaplamaları böyle; eğer 16 bin asker silah altına alınamazsa vaziyet kötü…

Kanada’da mecburi askerlik yok! Keyfe keder; gönüllü gidersen, marş marş…

Amerikan ve İngiliz askeri neredeyse Kanadalının da orada olduğunu unutmayınız; yakın tarihi hatırlayınız: 

Birinci ve İkinci Dünya Savaşları, Kore ve Irak, Afganistan çıkartmalarında, ayrıca NATO’nun müdahalelerinde Kanada askeri cansiperâne silah başındaydı. 

Çanakkale’de de savaştılar İngilizlerin yanında ve 3 bin 400 Kanada askeri Gelibolu’da hayatlarını kaybetti; şimdi orada bir şehitlikleri de var. 

Atatürk’ün1934 tarihinde dediği gibi Anadolu topraklarında huzurla uyuyorlar: “Bu memleketin topraklarında kanlarını döken kahramanlar! Burada, dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yanyana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Kanada Ordusu’nun tarihi, görüldüğü gibi öyle hafife alınacak gibi değil; uluslararası topraklarda, sularda ve denizlerde epeyi silah kaldırıp, namlu doğrultup gez-göz-arpacık yapmış bulunuyor. 

Kanada toprakları NATO ve ABD için Rusya ile Çin’e karşı hava üsleriyle önemli bir yerdir. Enlem/Boylam hesaplamasıyla Rusya-Çin hattına en kolayından jetleri ulaştırmanın askeri havalimanları Kanada’da bulunur; bilhassa Alberta Eyaleti’nde…

Gelgelelim Kanada Deniz Kuvvetleri her iki okyanusta zaman zaman zorda kalır, ¨kuzeni¨ Amerikan Donanması gelip ¨yedeğine alır…

Geçen yılların birisinde olmuştu, Pasifik’te arızalanan Kanada muhribinin imdadına kardeş-kuzen ABD gemisi yetişti. 

Bunlar olmaz şeyler değil; olur… 

Hele denizcilikte S.O.S ile yardım çağrısı geldi mi yelkeni açık, dümeni sağlam, yolu tamam olan tekne bir diğerine yardıma koşar; gelenektir, denizcilik ahlakıdır.

Bunlar olan şeyler ama Kanada Ordusu’nun acilen yeteri kadar askere sahip olması şart. Genelkurmay’ın üst düzey generallerinden Michel Maisonneuve geçenlerde Basına apaçık söyledi: Bu şartlar altında bir savunmaya hazır durumda değiliz!

General konuşuyor: ¨Hazır olmak devlet ve iktidarın hedeflediği amaçlara ait görevleri yerine getirme kabiliyetidir. Göreve hazır olma kabiliyeti ne kadar yüksek olursa savunma veya atak için güçlerin her anlamda sevkiyatı o kadar çabuk ve kısa olur.¨ 

Sonrasında ekliyor, eksik kadroyla orduyu sevk edebilmek müşküldür, zordur.

Bu asker açığını kapatmak için Kanada’nın acilen bir şeyler yapması gerekmekte.

NATO’nun üyelerine ait standartların da altına düşmemesi gerekiyor.

Kanada’nın bu düzeyde en büyük engeli ise bir göçmen ülkesi olmasındadır; gelenler, ağırlıklı olarak Asyalı göçmenlerin ilk kuşağı bu memleketi memleketten saymamaları, burayı ekmek kapısı olarak görmeleridir.

İkinci sorun ise askerliğin mecburi vatan hizmetinden sayılmamasıdır, ki bunun arkasında yatan olguları sıralamak bu eski İngiliz kolonisi toprakların tarihsel sosyolojisine kadar uzanmayı gerektirir.

Ne vaktimiz var ne de halimiz; zaten sizin de okuyacak mecaliniz yok. 

Boş verip vazgeçelim; kısaca Kanada Ordusu asker arıyor diyelim…

_____________
* [email protected]

2757570cookie-checkKanada Ordusu asker arıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.