'Kapatma davası geleceği şekillendirecek'

Davayı tam sayfa bir haber/yorum ile değerlendiren Financial Times ise "Geçen yılki seçimlerde oyların yüzde 47'sini kazanan partinin kaderi, 11 hâkimin elinde" diye yazdı.


Gazetenin değerlendirmesi şöyle:


"Türkiye kargaşalara alışık. Ekonomik çöküşten askeri darbe ya da depremlere, ülke, fazlasıyla krizi göğüslemiş görünüyor. Ancak bugün ülkenin en yüksek yargı kurumunun 46 yıllık tarihinde, bir anda parlamaya en hazır davayı görüşmeye başlamasıyla yaşanan türden bir senaryo ile, hiç yüzleşmemişti."


Gazeteye göre, davanın sonucu Türkiye'nin yakın geleceğini şekillendirecek. Buna AB sürecinden, ekonomik reform programına ve "Türkiye'nin laik güçleri ile AKP'nin tabanı arasındaki süregiden mücadelenin ne kadar ve nasıl süreceği" de dâhil…


Gazete laik ve muhafazakâr kesimler arasındaki mücadelenin yıllardır sürdüğü ancak Ergenekon soruşturmasının da etkisiyle bu süreçte "kritik bir nokta"ya gelindiği değerlendirmesinde bulundu.


Gazete, AKP'nin kapatılması yönünde bir kararın; öncülü olarak görülen Refah Partisi veya Fazilet partileri için alınan kararlardan daha farklı olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:


"Bu partilerin dışarıdan desteği az, liderlerinin güvenilirliği sınırlıydı. AKP ise bambaşka. Partinin kapatılmasının bedelleri olacaktır. Öncelikle partinin içeride ve dışarıda müthiş desteği var. İkincisi iktidarda Kıbrıs konusunda yeni bir dış politika uyguladı, Orta Doğu'da arabulculuğa soyundu. Üçüncüsü ekonomide bir noktaya kadar yetkinlik gösterdi. Dördüncüsü, bir kapatma kararıyla AB süreci tehlikeye girecektir ve sonuncusu AKP'ye alternatif istikrarlı bir hükümet bulunmuyor. Parti ve liderleri devre dışı bırakılsa bile, bir başka kisve altında yeniden örgütlenerek erken seçimde tekrar ve pekişmiş bir destekle iktidara döneceklerdir. Dolayısıyla yasak yapıcı olmaz.


Davayı düşürmek gibi bir karar olası görünmüyor. AKP'nin ve liderleri aleyhinde bir hüküm en kötü senaryo; ama en olası olanı… Ancak hâkimlerin bir seçeneği daha var; o da partiye dokunmayıp devlet yardımını kesmek. Bu hem genel seçimlerde partinin imkanlarını sınırlar hem de ılımlılar gözünde itibarını zedeler ve oya mal olur.


Yorumcular ve diplomatlar AKP'yi kapatmanın ülkenin kurumsal ve anayasal krizinin altındaki sorunları çözmeyeceğini belirtiyorlar. Parti ve liderlerine dokunmamak ise, AKP'yi siyasi ve toplumsal hayatın daimi bir parçası haline getirir. Davayı 'tarihi' diye niteleyen İbrahim Kalın'a (Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı) göre önemli olan, bu tür bir karar çıkarsa laik kesimin bunu kabullenip kabullenmeyeceği…"

814500cookie-check'Kapatma davası geleceği şekillendirecek'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.