‘Kapitalizm erkeklerin sağlığına zararlı’

ABD’nin Michigan Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı araştırma, 1991-1994 sosyal ve ekonomik istikrarsızlık döneminde eski Sovyet ülkelerinde yaşayan erkeklerin ömrünün 6 yıl azaldığını ortaya koydu.


Araştırmacılardan Daniel Kruger, “kapitalizmin getirdiği sosyal statüdeki ve doğal kaynakların paylaşımındaki eşitsizliğin, erkekleri, sağlıklarına zarar verecek şekilde davranmaya ittiğini” belirtti.


14 eski Sovyet ülkesinden erkek ve kadınların ölüm oranlarını karşılaştıran araştırmacılar, kadınların komünizmden kapitalizme geçiş döneminden daha az etkilendiğini, artan rekabetin erkekleri daha fazla risk almaya ittiğini, bunun da ölümle sonuçlanan olayları beraberinde getirdiğini belirtti.


Araştırmacılar, 1991-1994 döneminde eski Sovyet ülkelerinde öldürülenler ve intihar edenlerin sayısının 2 kat arttığını belirterek, ölüm oranlarının ülkelere göre farklılık gösterdiğini, komünizmden kapitalizme geçişin nispeten daha yumuşak olduğu Polonya’da öldürülenler ve intihar edenlerin oranının öönceki döneme göre %15, Estonya’da ise %238 arttığını vurguladılar.


AÇIK GAZETE: Kapitalizm yalnız erkeklerin değil tüm insanlığın ve hayvanların sağlığına, genetikleriyle oynanmış bitkilerin de bağlığına zararlı…

722630cookie-check‘Kapitalizm erkeklerin sağlığına zararlı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.